Тигер: Етничко чишћење није било последица војне кампање, већ њен циљ – Младић је био кључна фигура

ХАШКИ ТУЖИЛАЦ У ЗАВРШНОЈ РЕЧИ ГЕНЕРАЛА НАЗВАО ЦЕНТРАЛНОМ ФИГУРОМ МАСАКРА У СРЕБРЕНИЦИ

  • Алан ТИГЕР поновио да је Младић имао искључиву команду у ВРС, да никоме није одговарао, и да је самим тим "одговоран за све оно што се десило са несрпским становништвом"
  • Генерал је био у судници у сивом оделу и са наочарима. Пажљиво је одслушао речи тужиоца. Завршна реч његовог тима трајаће од 9. до 13. децембра

         ТУЖИЛАШТВО Хашког трибунала данас је у завршној речи на суђењу Ратку Младићу, изнело да је он био кључни актер масакра над муслиманима у Сребреници и удруженог злочиначког подухвата са циљем да се насилно створи српска држава у великим деловима БиХ.

         Младић је оптужен за геноцид, прогон и истребљење, убиства, депортације, као и злочине против човјечности, а тужилаштво је данас, четири године од почетка суђења, почело изношење завршних речи. Тужилац Алан Тигер се осврнуо на историјске догађаје који су претходили рату, као и на све тачке оптужнице рекавши да је Младић био заслужан за план који је како је навео, имао за циљ да радикално измени демографску слику делова Босне на које су претендовали босански Срби.

         Он је у завршној речи навео да је генерал Младић имао искључиву команду у ВРС, да никоме није одговарао, и да је самим тим "одговоран за све оно што се десило са несрпским становништвом".

         "Оно што се дешавало у општини за општином није насумична последица војне кампање, већ њена права сврха", рекао је Тигер.

         Како је нагласио, "етничко чишћење није било последица војне кампање, већ њен циљ", пренео је АFP.

         Тужилац је аргументе Младићевих бранилаца назвао смешним и бесмисленим, рекавши да је она покушавала да представи Младића као младог и неодлучног официра који је имао мање важну улогу.

         "Младић је био централна фигура у масакру 1995. године над хиљадама муслимана у Сребреници", рекао је тужилац.

         Младић у сивом оделу и са наочарима, пажљиво је слушао речи тужиоца. Завршна реч тужилаштва планирана је и за уторак и среду, 6. и 7. децембар, након чега ће тим одбране изнети своје аргументе, почев од 9. децембра, а закључно са 12. и 13. децембром.

         Свака страна ће имати по сат и по за одговор у четвртак, 15. децембра, најављено је раније из трибунала у Хагу.

         Одбрана и тужилаштво су крајем октобра да поднели писане поднеске завршне речи.

         Суђење генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу почело је у мају 2012. године. Он је годину дана раније, након 12 година скривања, био ухапшен у Србији и изручен у Хаг.

         Тужилаштво је извођење доказа против Младића завршило у фебруару 2014. док је одбрана представљала своје доказе од маја 2014. до 16. августа ове године. Оптужница Младића терети за геноцид, прогон, истребљење, убиства, депортације и присилно премештање, као злочине против човечности. У додатних пет тачака, Младић је оптужен и за убиство, терор, незаконите нападе на цивиле и узимање талаца, као и кршење закона и обичаја рата.

         (Тањуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари