Суђење Младићу почиње 16. маја, Караџић почиње одбрану 16. октобра

ПОСЛЕ 1. МАЈА „ГУЖВА“ У СУДНИЦАМА ХАШКОГ ТРИБУНАЛА

  • Караџићу је наложено да не касније од 27. августа, преда листу сведока које планира да позове, укључујући имена и псеудониме, скраћени извештај специфичних чињеница око којих ће сваки од њих да сведочи, тачке оптужнице на основу којих их позива, као и укупан број сведока који ће говорити о свакој тачки
  • Младићева одбрана је најавила да у овој фази поступка неће држати уводну реч, као и да се оптужени неће обраћати Судском већу. Саслушање првих сведока и извођење доказа оптужбе требало би да почне 29. маја

Пише: Марија М. Зарић

         ПРИБЛИЖАВА се крај извођења доказа оптужбе проти Радована Караџића у Хагу.

         Како је данас саопштила портпарол Трибунала, Нерма Јелачић, ове и наредне недеље ће се настаити суђење, а очекује се да ће Тужилаштво позовати последња два сведока оптужбе - српског новинара Зорана Петровића Пироћанца и заштићеног сведока КДЗ-071.

         Веће је наложило оптужби да саслуша последњег сведока и изведе све доказе најкасније до 4.маја 2012. У међувремену, веће преседавајућег судије О Гон Квона, такође је донело и одлуку да Караџић отпочне извођење доказа одбране 16. октобра. Истог дана, према ранијим најавама, требало би да почне и суђење Горану Хаџићу.

         Караџићу је наложено да не касније од 27. августа, преда листу сведока које планира да позове, укључујући имена и псеудониме, скраћени извештај специфичних чињеница око којих ће сваки од њих да сведочи, тачке оптужнице на основу којих их позива, као и укупан број сведока који ће говорити о свакој тачки.

         На Караџићу је да обавести веће и о томе да ли ће се сведоци појавити лично, или су у питању писане изјаве или транскрипти из других предмета. Наложено му је и да процени време које захтева за сваког сведока, као и укупан број сати предвиђених за одбрану.

         Исти рок му је дат и да преда листу експерата које планира да позове, као и њихове биографије и експертске извештаје.

         Статусна конференција ће бити одржана 3. септембра, припремна 15. октобра, да би, према налогу суда, одбрана отпочела изођење доказа - 16.октобра, када би Караџић требао да изнесе своју уводну изјаву, а одмах после тога и да изведе првог сведока.

         Представница трибунала за штампу је на конференцији за новинаре, најавила и да ће статусна конференција у поступку против бившег лидера ОВК Рамуша Харадинаја и његових сарадника Идриза Баљаја и Љахија Брахимаја бити одржана 2. маја.Бивши премијер Косова, и двојица некадашњих припадника ОВК, оптужени су, у првом поновљеном поступку у историји Хашког трибунала, за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања на Косову 1998. године. У првостепеном поступку, Харадинај и Баљај су били ослобођени, а Брахимај је осуђен на шест година затвора.

         Жалбено веће је, међутим, наложило да суђење буде делимично поновљено, по шест од 37 тачака оптужнице, уз образложење да је током процеса било знатних потешкоћа у прибављању исказа сведока пошто су многи од њих, како пише у пресуди, навели страх као разлог за непојављивање пред судом.

         Јелачићева је рекла да ће претпретресна конференција у процесу против Младића, која је почела 24. априла, бити настављена у четвртак, 3. маја, и подсетила је да суђење Младићу почиње 16. маја уводном речју Тужилаштва. Младићева одбрана је најавила да у овој фази поступка неће држати уводну реч, као и да се оптужени неће обраћати Судском већу. Саслушање првих сведока и извођење доказа оптужбе требало би да почне 29. маја.

Радован ће затражити да буде ослобођен

         ТОКОМ наредне недеље, у хагу ће се расправљати и о Караџићевом захтеву за ослобађање који ће бити заснован на процени да тужиоци нису доказали његову кривицу.

         Судије су оцениле да ће Караџић, који се брани сам, до октобра имати довољно времена да припреми доказни поступак одбране.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари