СМИТ: Лично сам тражио бомбардовање босанских Срба

ПРИЗНАО ДА ЈЕ ЧУО ЗА ТВРДЊЕ ДА СУ МУСЛИМАНИ ОТВАРАЛИ ВАТРУ

НА СВОЈЕ, АЛИ РЕКАО ДА МУ „НИКАДА НИСУ ПОКАЗАНИ ДОКАЗИ“

  • „Одлука да се бомбардују босански Срби није била моја, али одлука да се затражи бомбардовање јесте била моја и то сам на крају и урадио“, изјавио је у трибуналу британски генерал Руперт Смит

        ОДБРАНА генерала Ратка Младића тврдила је данас, у наставку испитивања британског генерала Руперта Смита, да је одлука о бомбардовању српских снага у БиХ донесена „на основу недовољних информација“ о гранатирању сарајевске пијаце Маркале, 28. августа 1995.

       Генерал Смит, који је био последњи командант Унпрофора у БиХ, тврдио је да је „имао компетентан штаб, који је саставио два квалитетна извештаја“ и да је он наредио и трећу истрагу.

       „Мислим да сам ја то назвао репризом истраге“, казао је Смит. Он је потврдио да је за анализу извештаја изабрао свог обавештајног официра, америчког потпуковника Пауерса, који је уједно био и његова „веза са обавештајном службом НАТО“, али се „не сећа због чега је њега изабрао“. Смит се не сећа ни да ли се Пауерс ослањао на раније анализе о инциденту и којим се методама служио.

       Сведок је потврдио да су у време ваздушних удара против Срба у БиХ, крајем августа и почетком септембра 1995, под његовом командом биле Снаге за брзо реаговање (РРЦ) УН, али је негирао да је тада функционисао и као официр НАТО.

       Поводом тврдње адвоката Дејана Иветића да је одлука да се бомбардују Срби донета пре инцидента на Маркалама, сведок је рекао да на ту одлуку треба гледати у контексту Лондонске конференције где је речено да „на сваки напад који покрену босански Срби на било које заштићено подручје, треба узвратити ваздушним нападима“.

       „Одлука да се бомбардују босански Срби није била моја, али одлука да се затражи бомбардовање јесте била моја и то сам на крају и урадио“, изјавио је Смит.

       Бранилац Иветић сведоку је показао наређење са потписом пуковника Сладоја, из команде Сарајевско-романијског корпуса (СРК) Војске Републике Српске (ВРС), издато 28. августа, где он „поново упозорава команданте јединица на забрану отварања ватре без одобрења са командног места Корпуса“. Смит је то прокоментарисао речима: „Али то још не значи да је било забрањено.“

       Иветић је био категоричан да у наређењу стоји „забрана отврања ватре“ и да се тражи информација о томе да ли су неке јединице у време од 10.00 до 12.00 часова деловале по циљевима у Сарајеву.

       Сведок је изјавио да је чуо за тврдње да су муслимани отварали ватру на своје људе, али да му „никада нису показани докази“ за то.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари