Поносан сам на очеву улогу у рату

Интервју Дарка Младића телевизији Rossia Today

* Многе од оптужбипротив мог оца су заправо производ ратне пропаганде. У овом случају постоје два Ратка Младића: један је Ратко Младић медијски производ, што је далеко од реалног Ратка Младића кога познајем. Дакле, као његов син и неко ко га зна - савршено сам сигуран да он није крив

* Приказују као фашисте и починиоце геноцида. То је страшан напад на истину, јер смо се бранили да се геноцид над српским ратом опет не понови. Мој отац успео је у том задатку. Поносан сам на његову улогу у рату

*  Не мислим да је мој отаци био пион у политичкој игри Србије? Он је вероватно био нека врста алатке за притисак на Србију, али српски проблеми неће бити решени уз његово изручење

* Недавно је господин Торвалд Столтенберг (бивши специјални представник генералног секретара УН за бившу Југославију) дао интервју у којем је рекао да су медијатори морали бити против Срба, тражећи други пут за Хрвате и помажући Муслимане. Дакле, ако је то дефиниција непристрасности, бојим се да мој отац са оваквом непристрасношћу неће имати правично суђење

          ГЕНЕРАЛ Ратко Младић је оптужен за геноцид и ратне злочине над Муслиманима.

          РТ: Дарко, Ви сте син човека којем се суди за геноцид, ратне злочине и друга тешка кривична дела, али знате и другу страну ове приче. Да ли мислите да ће икада опет видети слободу ?

          ДМ: Па, ми ћемо да се боримо за његову слободу свим средствима које имамо. Оптужбе против њега су веома тешке и мислимо да то није у реду. Многе од тих оптужби су заправо производ ратне пропаганде од почетка рата и, нажалост, она је успела да се одржи у медијима, а и у дипломатији, врло дуго. Тако сад овде имамо тешку ситуацију, сви се трудимо да му помогнемо да одбије ове лажи.

          РТ: Неколико Раткових подређених старешина је већ проглашено кривим. Како Ваш отац може бити невин?

          ДМ: Не знам о тим поступцима, јер нисам правник и нисам пратио остала суђења, тако да то не могу да коментаришем. Ја могу говорити о мом оцу, јер ја знам ко је он. Као што можете видети, јер Ви радите у медијима, у овом случају постоје два Ратка Младића: један је Ратко Младић медијски производ, што је далеко од реалног Ратка Младића кога познајем. Дакле, као његов син и неко ко га зна, ја сам савршено сигуран да он није крив.

          РТ: Западни медији су означили Вашег оца као "касапина" Босне, а сличне атрибуте су ставили и Радовану Караџићу. Да ли мислите да под утицајем таквих медија може постојати утицај на  непристрасност судија?

          ДМ: Па, надам се да неће. Али, као што можда знате, тим одбране је већ поднео захтев за изузеће председавајућег судије, јер мислимо да је он већ показао неку пристрасност у овом предмету. Што се тиче медија, то је смешно што се 20 година након ових догађаја дешава, исте ствари које су покренуте у медијима - геноцид, стотине хиљада мртвих и тако даље - још један дан у западним медијима, а насупрот тога други медији пружају сасвим другачију слику. Током ових 20 година, медији - посебно из оних земаља које су дубоко укључене и активне на другој страни, помажући их и које су водиле рат против нас - и даље држе до своје приче, говоре о геноциду у 1992. години и пре него што се све догодило. Мислим да су ови сви наводи произведени и пре него што је почео рат.

          РТ: Постоји широко веровање, иако није доказано, да је ваш отац директно одговоран за масакр у Сребреници, и да је он испланирао масакр у којем је животе изгубило око 8.000 људи. Ко може да докаже супротно? Да ли постоје знаци и докази да се докаже супротно?

          ДМ: Надам се да постоје. Али пошто имамо доста јаке снаге против нас, то ће бити тежак задатак.

          РТ: Суђење Вашем оцу се такође поклапа са суђењем Радовану Караџићу, бившем председнику и блиском сараднику. Он је такође оптужен за идентична дела. За многе то ће изгледати као шоу великог суђења, али колику кривицу они заиста носе?

          ДМ: Не могу да коментаришем Радована Караџића, али сам поносан на улогу мог оца у рату у Босни, не зато што мислим да је он крив за било шта, већ зато што је радио свој посао у овом рату. Примарни циљ овог рата је био да заштитимо наш народ да не будe изложен геноциду поново. Морам да вас подсетим ако не знате: српски народ је претрпео геноцид у Другом светском рату - од фашиста, и са свих страна. А у Босанском рату, медији нас приказују као фашисте и починиоце геноцида. Ова инверзија је за мене страшан напад на истину, јер све што смо радили, је то што смо се бранили да се геноцид опет не би поновио. Мој отац успео је у овом задатку, а ја сам поносан на његову улогу у рату. Да сам имао било какву сумњу да је он крив за неке од ових оптужби, не бих стајао иза њега.

          РТ: Постоји веровање да су српске власти заиста дозволиле Младићу да остане на слободи у Србији скоро 16 година након оптужнице у Трибуналу. Шта се десило? Да ли је изгубио подршку моћних људи који су могли да му помогну да избегне притвор?

          ДМ: Не, ја не могу да се сложим са Вама. Ситуација је компликована и то се не би могло испричати у овако кратком времену, али мислим да је мој отац једини чврст ослонац и подршку имао у српском народу.

          РТ: Критичари истичу да трибунал никада није подигао оптужницу за НАТО званичнике који су били укључени у балканским ратовима. Да ли је та  тврдња на месту?

          ДМ: За мене је очигледно да је НАТО био страна у сукобу - са медијима, дипломатском и са војном подршком, а на крају рата су имали директно војно ангажовање. Дакле, на жалост, они су улазили у сукоб и вероватно су имали неке заједничке планове са другом страном у овом сукобу, али као што видите трибунал није заинтересован за истрагу било којих од ових планова.

          РТ: Није тајна да је хапшење Вашег оца била прекретница у кандидатури Србије за придруживање Европској унији ове године. Десет месеци касније, Европски савет одобрио је Србији званични статус кандидата за чланство у ЕУ. Да ли мислите да је ваш отац је био пион у политичкој игри Србије?

          ДМ: Не, не мислим да је био пион. Он је вероватно био нека врста алатке за притисак на Србију, али српски проблеми неће бити решени уз његово изручење. Ово је заправо лажна дилема.

          РТ: Ја ћу да вам поставим питање и ако можете да ми одговорите са "да" или "не": Да ли мислите да ће отац имати фер суђење?

          ДМ: (смех) Надам се да ће имати фер суђење, али смо имали другачије искуство када су се УН мешале у току рата. Надам се да ће поступати по стандардима за које тврде да поштују. Али ја бих желео да Вас подсетим да је недавно господин Торвалд Столтенберг (бивши министар спољних послова Норвешке, 1993. године био Специјални представник генералног секретара УН за бившу Југославију) дао интервју у којем он рекао у вези рата у Босни да су медијатори морали бити против Срба, тражећи други пут за Хрвате и помажући Муслимане. Дакле, ако је то дефиниција непристрасности, бојим се да оваквом непристрасношћу неће бити правичног суђења. Дакле, не могу да Вам одговорити са "да" или "не" (смех).

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари