Младићева одбрана жалбом оспорила забрану генералу да оде на лечење у Русију

ПОЧЕТКОМ МАРТА КОМАНДАНТ АРМИЈЕ РС ПОНОВО БИО ПРЕБАЧЕН У БОЛНИЦУ БРОНОВО

Схевенинген

  • У жалби се наглашава да судије нису прави начин вредновале гаранције Русије да ће се Младић, ако буде пуштен, вратити у Хаг кад га суд позове
  • Одбрана у жалби тврди и да судије нису на прави начин размотриле тренутно Младићево здравствено стање, да су игнорисале налазе вештака које су ангажовали браниоци, већ су се погрешно ослониле на анализу генераловог понашања док је био у бекству. Такође: да генерал нема примерено лечење у притвору у Схевенингену (Scheveningen), као и да је његово погоршано здравствено стање неспојиво са боравком у притвору

        ОДБРАНА генерала Ратка Младића уложила је жалбу на одлуку којом је Хашки трибунал одбио да Младића пусти на привремену слободу ради лечења у Русији.

        У обимној жалби, коју је Трибунал данас објавио, Младићеви браниоци наводе да је расправно веће које је одбило да генерала привремено ослободи, ту одлуку засновало на нетачним закључцима о чињеницама.

        Одбрана, стога, тражи да апелационо веће преиначи првостепену одлуку и генерала Младића пусти на лечење у Русији.

        Судије, по одбрани, нису прави начин вредновале гаранције Русије да ће се Младић, ако буде пуштен, вратити у Хаг кад га суд позове.

        Подсетимо, расправно веће је, одбијајући Младићев захтев, нагласило да, упркос гаранцијама Москве, није уверено да би се Младић, ако би био пуштен, вратио у Хаг.

        Одбрана у жалби тврди и да судије нису на прави начин размотриле тренутно Младићево здравствено стање, игноришући налазе вештака које су ангажовали браниоци, већ су се погрешно ослониле на анализу генераловог понашања док је био у бекству.

        У првостепеној одлуци, Трибунал је одбио тврдње Младићеве одбране да генерал нема примерено лечење у притвору у Схевенингену (Scheveningen), као и да је његово погоршано здравствено стање неспојиво са боравком у притвору.

        О жалби бранилаца Бранка Лукића и Драгана Иветића, у догледно време одлучиваће апелационо веће Трибунала.

        Младићеви браниоци затражили су, крајем марта, од Трибунала да генерала привремено пусти на лечење у Русију, зато што му се, почетком тог месеца, у судском притвору погоршало здравствено стање.

        Како је одбрана тада навела у захтеву, Руска Федерација је прихватила да се придржава свих услова које би Трибунал прописао, као и да Младића врату у Хаг када буде позван.

        Младићева одбрана, позивајући се на своје медицинске специјалисте, тврдила је да Младић у протеклих готово шест година, колико је у притвору у Схевенингену, није имао примерену медицинску негу и да му се због тога стање погоршало.

        Младић је пре хапшења, крајем маја 2011, преживео три мождана удара, а од тада је неколико пута био пребациван у хашку болницу Броново на испитивања и лакше интервенције.

        У јуну 2013, Младић је у судници захвалио Трибуналу и његовом медицинском особљу што су му „спасили живот“ и „извукли га из гроба“.

        По одбрани, међутим, Младићево здравствено стање стално се погоршава, а услед ризика од новог можданог удара или инфаркта, неопходно је болничко лечење у једној руској болници која је пристала да генерала прихвати.

        Из захтева одбране произлази да је Младић, почетком марта, поново био пребачен у болницу Броново.

        Младићеви браниоци у захтеву су упозорили су да је у марту 2006, Трибунал одбацио истоветни захтев бившег председника Србије Слободана Милошевића, који је убрзо преминуо у судском притвору.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари