МЛАДИЋЕВА ОДБРАНА: У „жртве Сребренице” убројани и војници страдали у борбама

СВЕДОЧИО ЖАН-РЕНЕ РУЕЗ КОЈИ ЈЕ ЗА ТРИБУНАЛ ОД 1995. ДО 2001.

ВОДИО ИСТРАГУ О СРЕБРЕНИЦИ

  • На питање генераловог браниоца Бранка Лукића - „колико људи је сигурно стрељано“ након што су српске снаге ушле у град 11. априла 1995 - Руез је одговорио да сада нема прецизне податке, јер су истраге и даље и току, али да се у „више од 6.000 случајева гробнице могу повезати с масовним погубљењима“
  • Али, упитан - колико је од 6.000 људи имало повезе на рукама и очима - Руез је одговорио да би то „препустио стручњацима“ 

        ОДБРАНА ратног команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића данас је пред Хашким трибуналом сугерисала да су међу жртве злочина у Сребреници убројани и војници који су страдали у сукобима зараћених страна.

       Сведок Жан-Рене Руез, који је за Тужилаштво од 1995. до 2001. водио истрагу о Сребреници, рекао је да никада није покушао да преброји жртве борби, зато што војни аспект није био предмет истраге и „јер се ради о легитимним жртвама“.

       „Знам да имате опцију да тврдите да су људи били жртве борби, али истрага и форензички налази јасно показују којим су се путем кретали заробљеници, који су имали повезе на очима и рукама, који су пронађени у масовним гробницама. Тешко је веровати да су они страдали у борби“, рекао је Руез.

       Он је био категоричан да је на подручју Сребренице било око 6.000 заробљених и стрељаних муслимана.

       На питање браниоца Бранка Лукића „колико људи је сигурно стрељано“ након што су српске снаге ушле у град 11. априла 1995, Руез је одговорио да сада нема прецизне податке, јер су истраге и даље и току, али, према информацијама које има, „више је од 6.000 случајева у којима се гробнице могу повезати с масовним погубљењима“.

       Упитан - колико је од 6.000 људи имало повезе на рукама и очима - Руез је одговорио да би то „препустио стручњацима“. 

       Исти одговор је дао и на питање - да ли су у истим гробницама била тела различитог степена распадања.

       Сведок је потврдио да има информацију да је на православни Божић 1993. дошло до напада на Кравицу, али да то није истраживао и не може да каже да ли је било речи о војницима или цивилима.

       Упитан - да ли је дошао до податка да је у јулу 1995. било много убистава из освете - Руез је одговорио потврдно, додавши да се „то више виђало у Братунцу“.
Руез је рекао да је по одласку са међународног суда сазнао да је у складишту у Кравици један од заробљених муслимана отео стражару две аутоматске пушке и да је један стражар тада убијен, а други повређен, те да је „било освете“.

       На питање браниоца Лукића - да ли је „као позадинску информацију знао колико је Срба убијено“ - Руез је одговорио да се, „када се говори о догађајима од 1992. до 1995. обично помиње број од 2.000“.

       На Лукићеву констатацију да „није истраживао злочине над Србима“, сведок је одговорио да је његов задатак био да „истражи нестанак 8.000 лица“.

       „Да сам добио други задатак, ја бих покушао да га обавим“, рекао је Руез.

       Суђење се наставља се у среду, 1. маја. Према последњим проценама тужилаштва, у октобру ће бити окончан доказни поступак.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари