МЛАДИЋ: Седећу у овој столици, па макар у њој и умро, да бих се бранио од НАТО лажи

ПРЕТХОДНО УПОЗОРИО ТРИБУНАЛ ДА СЕ ВРЛО ЛОШЕ ОСЕЋА

И ДА МУ ХИТНО ТРЕБА БОЛНИЧКО ЛЕЧЕЊЕ

  • Ја се здравствено врло лоше осећам и мени треба болница и лечење. Ослабио сам у последњих 10-15 дана, немам апетит... Ја ово не могу издржати. Боље да идем тамо (у притвор) да легнем, да умирем, него овде да слушам будалаштине НАТО пропаганде

        ГЕНЕРАЛ Ратко Младић пожалио се данас судијама Хашког трибунала да се „врло лоше осећа” и затражио је да буде пребачен у болницу на лечење.

       Пошто га је председавајући судија Алфонс Ори упитао значи ли то да жели да се врати у притвор и да се одриче свог права да присуствује суђењу, генерал Младић (69), коме Трибунал суди по оптужници за геноцид и друге злочине над Муслиманима и Хрватима током рата у БиХ, одлучио је да остане у судници.

       Суђење Младићу настављено је после тронедељне празничне паузе, али је током прве паузе, после једног сата саслушавања вештака оптужбе за снајпере Патрика ван дер Вејдена, одбрана пренела судијама да се Младић не осећа добро и да жели да се врати у притвор и прилегне.

       Судија Ори потом је у судници оптуженог питао да ли је то тачно, а Младић је одговорио:

       „Ја се здравствено врло лоше осећам и мени треба болница и лечење. Ослабио сам у последњих 10-15 дана, немам апетит... Ја ово не могу издржати. Боље да идем тамо да легнем, да умирем, него овде да слушам будалаштине НАТО пропаганде”.

       Уз упозорење да не коментарише исказ сведока, судија Ори питао је Младића да ли се током последњих десетак дана пожалио лекарима у притвору да се не осећа добро, на шта је оптужени одговорио да је притворском лекару Паулусу Фалкеу рекао да му је је „хитно потребна болница и систематски преглед”.

       „Изгубио сам пет килограма, последњих 10 дана сам лежао у кревету највише, па ако то није довољно...”, рекао је Младић, говорећи успорено и отежано.

       Упитан од председавајућег судија да ли се одриче или не права да буде присутан у судници, како би процес могао бити настављен у његовом одсуству, Младић је узвратио:

       „Ја ћу покушати да седим овде у овој столици, па макар у њој и умро... Не одричем се права да се до последњег тренутка браним од НАТО лажи и вашег назови суда. Ви нисте суд, ви сте корумпирана група... ”.

       Судија Ори затим га је прекинуо, а Младићев бранилац је, после додатних консултација, рекао да ће он остати у судници.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари