Лукић: Доказали смо да је 28. дивизија армије БиХ приликом пробоја према Тузли имала 6.000 погинулих

МЛАДИЋЕВ АДВОКАТ УВЕРЕН ДА ЋЕ ДОКАЗАТИ ДА ГЕНЕРАЛ

НИЈЕ КРИВ ЗА ЗЛОЧИНЕ, АЛИ СЕ БОЈИ ТРИБУНАЛА

• „Довели смо вештака који је изанализирао изјаве муслимана, које су они дали муслиманским органима безбедности, како војним, тако и цивилним. Према тим изјавама учесника пробоја колоне 28. Дивизије такозване Армије БиХ преко српске територије у јулу 1995. године, може се закључити да су губици те колоне били у борбама око 6.000 људи“
 

        ОДБРАНА генерала Ратка Младића нада се да ће успети да побије наводе тужбе у завршној речи пред Хашким трибуналом и да докаже да он нема никаквих додирних тачака са било којим злочином у БиХ 90-их година, рекао је Срни његов адвокат Бранко Лукић.

        Лукић каже да има страх да ће, упркос изнесеним новим доказима, међу којима и у случају и Сребренице и Маркала, судско веће једноставно узети пресуђене чињенице из предмета где ти докази нису изведени:

        „Тако да врло је тешко променити било шта овде (у Хагу). Скептичан сам. Радим годинама, али боримо се против те међународне неправде. Радимо све што можемо и више него што можемо“.

        Он је навео да је релативно доста времена прошло од изрицања ранијих пресуда, али да ће једна од тема одбране у завршној речи бити да генерал Младић није добио правично суђење, пре свега, што му суде двојица судија који су га већ осудила у неким другим предметима, у којима он уопште није био учесник.

        „Дакле, ми ћемо и даље на томе да инсистирамо, иако су наши поднесци у томе правцу одбијени. Наравно, ми се са тим никада нећемо сложити и увек ћемо тврдити да генерал Младић није добио фер суђење. То ће бити истакнуто већ у уводном делу“, рекао је Лукић.

        Он је подсетио да је одбрана у свом завршном поднеску истакла недостатке у изношењу доказа Хашког тужилаштва у односу на Сребреницу, те да су изведени нови докази на основу којих се може закључити да су губици колоне муслиманске 28. дивизије такозване Армије БиХ у борбама приликом пробоја из Сребренице износили око 6.000 људи.

        Лукић је подсетио да су изведени нови докази и да је доведен вештак који је изанализирао изјаве муслимана, које су они дали муслиманским органима безбедности, како војним, тако и цивилним. Према тим изјавама учесника пробоја колоне 28. Дивизије такозване Армије БиХ преко српске територије у јулу 1995. године, може се, каже Лукић, закључити да су губици те колоне били у борбама око 6.000 људи.

       „То су докази које смо извели први пут на тако аналитичан начин. Сматрамо да би то морало да има пресудан утицај код доношења наше пресуде, пошто сматрамо да смо доказали да тужилаштво, пре свега, није извело истрагу на начин како је то било обавезно. Дакле, нису уопште истраживали губитке колоне 28. дивизије у борбама, иако су и њихови истражиоци учествовали у узимању тих изјава“, рекао је Лукић.

        Коментаришући могућност да судско вијеће у Хагу на основу ових нових доказа промени став о Сребреници, Лукић је рекао да је проблем са суђењима у Хагу тај што су каснија суђења везана за претходна суђења и да би сада судије морале да признају да су погрешиле у ранијем случају.

        „Судија који је судио покојном генералу Толимиру, морао би да призна да није на добар начин утврдио број жртава стрељаних припадника 28. дивизије. Тај број се стално мења из разлога што никад није утврђен“, каже Лукић.

        Он напомиње да постоје сведоци, од којих су неки од њих и данас представници Института за тражење несталих лица БиХ, који кажу да се никада није извршила верификација жртава.

        „Зашто није извршена верификација жртава? Па, зато што се са тим жртвама стално игра, што се покушава напумпати тај број на 8.600“, навео је Лукић.

        Он је напоменуо да је чак и хашки истражилац на суђењу рекао да се може сматрати да су губици колоне, ако би се рекло 3.000 људи, прилично конзервативан приступ.

        „Дакле, и он дозвољава да би ти губици могли бити далеко већи. Када се сви докази изанализирају, види се да су ти губици колоне око 6.000 у борбама“, рекао је Лукић.

        Када је реч о сарајевским „Маркалама“, Лукић сматра да је то разрешено још у предмету Радована Караџића и да би сваком лаику требало да буде јасно да Срби, не само да нису испалили, него нису могли ни да испале гранате на тај положај.

        „Међутим, као што знамо, веће у предмету Караџић је рекло - добро, није доказано да су Срби, али пошто су они толико тога испалили, вероватно је да су Срби. Тако да ми сада имамо у међународном кривичном праву један преседан, где се у случају сумње пресуђује против окривљеног“, навео је Лукић.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари