Крајишник: Генерал Младић је осуђен на почетку процеса у Хагу - није било фер суђења

„СРПСКИ НАРОД НИКО НЕ МОЖЕ ДА УБЕДИ ДА СУ ОВЕ ПРЕСУДЕ ИСПРАВНЕ“

  • „Не може се у периоду од два месеца ослободити неко ко је убијао децу и жене на верске празнике као да се ништа није десило, а у исто време за то исто подручје осудити некога само зато што је био командант“

        ПРЕДСЕДНИК Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ Момчило Крајишник изјавио је Срни да је некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић осуђен на почетку процеса у Хашком трибуналу, што је најбољи показатељ да то није било фер суђење.

        „Очекивао сам да ће Хашки трибунал при крају свога мандата смоћи снаге да пресуде изриче на основу аргумената, али је очито да је подлегао инерцији да се они који су оптужени морају осудити. И генерал Младић, који је био најважнији војник у Републици Српској, није могао избећи намеру да буде осуђен", истакао је Крајишник, коментаришући данашњу доживотну казну Младићу у Хашком трибуналу.

        Крајишник је уверен да се овом пресудом неће доћи до помирења и ставити тачка на један вид новог рата - рата речима и мржњом која се реактивира после завршетка свих суђења.

        „Волео бих да се стави тачка на ова суђења и да у БиХ почне нови живот“, рекао је Крајишник, који је као некадашњи председник Народне скупштине Републике Српске био осуђен у Хашком трибуналу за ратне злочине.

        Према његовим речима, српски народ нико не може да убеди да су ове пресуде исправне и да сви у БиХ знају ко је крив, а ко није.

        „Можемо некога да не волимо, али то не може бити основа да се неко осуди. Не може се у периоду од два месеца ослободити неко ко је убијао децу и жене на верске празнике као да се ништа није десило, а у исто време за то исто подручје осудити некога само зато што је био командант“, оценио је Крајишник.

        Он је напоменуо да ово није коначна пресуда и да верује да ће адвокати учинити максималан напор да се утврди истина.

        „Они сада знају за шта је изречена пресуда, шта суд мисли и могу да аргументима попуне пропусте. То се радило и на мом и на суђењу Радовану Караџићу. Верујем да ће адвокати наћи решење да се тој пресуди да права мера и да ће одговарати за оно за шта је објективно крив, ако је крив, а да се одбаци велики број оптужби на које није могао утицати“, истакао је Крајишник.

        Судско веће Хашког трибунала осудило је на доживотни затвор некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари