Хашки трибунал није пустио генерала Младића на лечење у Русији

МОСКВА ДАЛА НЕСУМЊИВЕ ГАРАНЦИЈЕ, А ОНИ ТВРДЕ ДА НИЈЕ СИГУРНО ДА БИ СЕ ВРАТИО

  • Дарко МЛАДИЋ: Породица генерала Ратка Младића сматра да одлука судског већа Хашког трибунала да одбије захтев за његово привремено пуштање на слободу ради лечења у Русији представља покушај изрицања смртне пресуде

         СУДСКО веће Хашког трибунала одбило је захтев за привремено пуштање некадашњег команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на слободу ради лечења у Русији, саопштено је из овог суда.

         У одлуци коју је потписао судија Алфонс Ори, наводи се да Веће није сигурно да би се оптужени Младић вратио у Хаг уколико би био привремено пуштен.

         Судско веће подсећа да се Младићево здравствено стање интензивно надгледа у притивору Трибунала и да се евиденција о томе води од 2011. године.

         Младићеви браниоци су у марту поднели захтев да буде привремено ослобођен ради медицинског третмана неопходног, с обзиром на његово лоше здравствено стање. Руски званичници потврдили су да је Москва обавестила Хашки трибунал да је спремна да пружи смештај Младићу како би он могао да се лечи у Русији.

         У тексту судске одлуке, која је датирана на 11. мај, наводи се да је Амбасада Руске Федерације обавестила Трибунал 16. фебруара да је спремна да прихвати услове Суда у вези са привременим пуштањем Младића и да му гарантује безбедност током боравка у Русији.

         Породица генерала Ратка Младића сматра да одлука судског већа Хашког трибунала да одбије захтев за његово привремено пуштање на слободу ради лечења у Русији представља покушај изрицања смртне пресуде, рекао је Срни генералов син Дарко Младић.

         Он је истакао да је породица забринута за генералов живот, с обзиром на начин и образложење судског већа које је супротно медицинским чињеницама.

         Дарко Младић је рекао да ће се одбрана жалити на ову одлуку, као и да ће размотрити све друге опције које стоје на располагању како би заштитили живот генерала Младића. Он је навео да хашки судија Алфонс Ори и његово веће нису изненадили овом одлуком и да су наставили са својом праксом очигледне пристрасности на штету генерала Младића.

         „Тиме су још једном показали своју недостојност да му суде и пристрасност која превазилази све границе чак и доброг укуса, а камоли правних норми”, навео је Дарко Младић. Осим тога, каже он, невероватно је да судско виеће третира руске гаранције као непостојеће, иако признаје њихово постојање, с обзиром на то да је изразило бојазан да се генерал Младић неће вратити у Хаг.

         Дарко Младић подсећа да у гаранцијама експлицитно стоји да ће Руска Федерација учинити и применити оне услове које Трибунал пропише.

         „Они су по зна који пут противречни сами себи, што показује њихову политичку усмереност, која нам је, нажалост, већ дуги низ година позната и видљива”, навео је Дарко Младић.

         Он је напоменуо да је стручњацима јасно да је генералу Младићу живот у опасности, да су учињени велики пропусти у његовом лечењу, а резултат тога може да буде најгори могући исход.

         „Али, то очигледно није нешто што брине председавајућег судију и његово веће”, нагласио је Дарко Младић.

         Он је као занимљив детаљ издвојио то што је одлука потписана јуче, а објављена данас на крају радног времена, те оценио да то показује са колико страха и манипулације се цела служба у Хагу поставља према овом предмету.

         „Одлука је потписана јуче, а они су је објавили данас на крају радног времена, рачунајући да ће тако минимизирати штету у јавности која ће се очигледно појавити по њихов углед, који, што се нас тиче, не постоји, у смислу објективних и непристрасних судија”, истакао је Дарко Младић.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари