ГЕНЕРАЛОВА ОДБРАНА: Шкорпиони нису били јединица Војске Републике Српске

СУЂЕЊЕ ПРВИ ПУТ - СА ГАЛЕРИЈЕ - ПРАТИЛА МЛАДИЋЕВА СУПРУГА БОСИЉКА

        ОДБРАНА генерала Ратка Младића оспорила је данас пред Хашким трибуналом да је паравојна јединица „Шкорпиони“ била јединица Војске Републике Српске(ВРС) у време догађаја у Сребреници у јулу 1995. године.

       У наставку унакрсног испитивања сведока Ерин Галагер, Младићев бранилац Дејан Иветић сугерисао је да на снимку „Шкорпиона“ у њиховој команди у Ђелетовцима, 25. јуна 1995. године, нема заставе ВРС и да припадници једнице немају њене ознаке.

       Ерин Галагер, која је истражилац тужилаштва, рекла је да је за „Шкорпионе“ утврђено да су „били потчињени МУП-у Србије, који је био потчињен ВРС у време догађаја у Трнову“ када су убијена шесторица сребреничких муслимана.

       „Њихова команда је била у Ђелетовцима, у Хрватској, и највећи део времена су били активни у Крајини, али су ишли на задатке у БиХ, као што је била она у Трнову“, рекла је Галагерова.

       Током њеног исказа тужилаштво је у доказе предало компилацију од 25 снимака насталих у време сребреничких догађаја 1995. године, а међу њима је и снимак убиства у Трнову.

       „Не знамо тачно који је датум убиства, али докази и искази сведока показују да се то догодило између 12. и 24. јула 1995. године“, рекла је Галагерова.

       Одбрана је оспоравала и да је генерал Младић могао да зна за тај догађај 1995. године. На сугестију браниоца да у истрази није установљено да је снимак емитован јавно 1995. или 1996. године, Галагерова је потврдила да о томе нема информација.

       Она је рекла и да је снимак први пут приказан у доказном поступку Тужилаштва на суђењу Слободану Милошевићу.

       „Знам да је Тужилаштво сазнало за снимак 2003. године, али није успело да га види до септембра 2004“, рекла је она.

       Према њеним речима, до снимка је тужилаштво дошло након што је „неко дошао у теренску канцеларију у Сарајеву и рекао да има тај снимак“, који су тужиоци касније тамо прегледали и добили.

       Галагерова је чула да је припадницима „Шкорпиона“ суђено у Београду и да су осуђени на највише могуће казне, али није могла да одговара на питања „о правној снази појма претпотчињавања“.

       Тужилаштво је као наредног сведока извело холандског официра Еверта Рафеа, који је 1995. године у Сребреници био саветник команданта Холандског батаљона Унпрофора Тома Кареманса за теренску безбедност.

       Рафе је у Трибуналу већ сведочио на суђењима генералима Радиславу Крстићу и Здравку Толимиру, те на суђењу Радовану Караџићу.

       Сведок је присустовао састанку генерала Младића са потпуковником Каремансом и мајором Питером Бурингом 11. јула 1995. године увече у хотелу „Фонтана“ у Братунцу.

       Како је забележено на видео-снимку тог догађаја, генерал Младић је тада на њих викао и пријетио.

       Рафе је препричао да их је Младић испитивао да ли су они одговорни за ваздушне ударе на српске положаје и за погибију његових војника, те да је понудио Каремансу цигарету, рекавши да му она „није последња“.

       Данашње заседање са галерије главне суднице први пут је пратила генералова супруга Босиљка Младић, која га је касније поподне посјетилa у притворској једници. Младић јој је на почетку заседања климнуо главом у знак поздрава и насмејао се.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари