Генерал Младић - као Милошевић 2006. - затражио од Хашког трибунала да га пусти на лечење у Русији

ОДБРАНА: МОСКВА ПРИХВАТИЛА ДА КОМАНДАНТА ВОЈСКЕ РС ВРАТИ У ХАГ ЧИМ БУДЕ ПОЗВАН

  • Младићева одбрана тврди да се његово здравствено стање стално погоршава и да је, због ризика од новог можданог удара или инфаркта, неопходно болничко лечење у једној руској болници која је пристала да генерала прихвати

       БРАНИОЦИ Ратка Младића затражили су од Хашког трибунала да генерала привремено пусти на лечење у Русију, зато што му се, почетком марта, у судском притвору погоршало здравствено стање.

       Како је одбрана навела у захтеву, који је Трибунал данас објавио, Русија је прихватила да се придржава свих услова које би Трибунал прописао, као и да Младића врату у Хаг када буде позван.

       Ратни командант Војске Републике Српске, генерал Младић (75) у Хагу очекује првостепену пресуду по оптужници за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у шест општина имао размере геноцида, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање за таоце припадника Унпрофора, 1992-95.

       Одбрана, позивајући се на своје медицинске специјалисте, руске лекаре и независне експерте тврди да Младић у протеклих готово шест година, колико је у притвору у Схевенингену, није имао примерену медицинску негу и да му се због тога стање погоршало.

       Младић је пре хапшења крајем маја 2011. преживео три мождана удара, а од тада је неколико пута био пребациван у хашку болницу Броново на испитивања и лакше интервенције.

       У јуну 2013, Младић се у судници захвалио Трибуналу и његовом медицинском особљу што су му „спасили живот“ и „извукли га из гроба“.

       Младићева одбрана, међутим, тврди да се његово здравствено стање стално погоршава и да је, услед ризика од новог можданог удара или инфаркта, неопходно болничко лечење у једној руској болници која је пристала да генерала прихвати.

       Име те болнице, Трибунал је редиговао, као и све појединости о Младићевој болести, које суд сматра приватним. Из захтева одбране произлази да је Младић, почетком марта, поново био пребачен у болницу Броново.

       Одлуку о захтеву одбране донеће расправно веће холандског судије Алфонса Орија. На основу досадашње судске праксе, мало је вероватно да ће Трибунал, уочи изрицања пресуде, Младића пустити на привремену слободу.

       Младићеви браниоци навели су да је у марту 2006. Трибунал одбацио истоветни захтев бившег председника Србије Слободана Милошевића, који је убрзо преминуо у судском притвору.

       Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари