Дорохин: Младићу је све горе, понекад му дају и по 20 лекова дневно, а неки не иду једни с другима

 РУСКИ КОМИТЕТ ЗА ЗАШТИТУ РАТКА МЛАДИЋА ТРАЖИЋЕ ДА РФ ОПЕТ ДА ГАРАНЦИЈЕ ЗА ЊЕГОВО ЛЕЧЕЊЕ УМОСКВИ

  • Председник Руског комитета Павел ДОРОХИН: Били смо два дана код генерала и веома смо забринути. Десна страна тела - груди, рука и нога, стално боле и да лоше раде
  • Јелена ГУСКОВА: Генерал Младић је за Хаг главни оптуженик и човек кога треба осудити. Теза о кривици Срба за догађаје 90-их година прошлог века и за распад Југославије веома се озбиљно покушава доказати у Европи. Јер, ако буде доказа да су Срби кривци за сукоб, онда се оправдава агресија НАТО без одлуке Савета безбедности УН против Југославије 1999. године

         РУСИЈА ће наставити да инсистира да Хашки трибунал пусти на привремену слободу некадашњег команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића због лошег здравља које се погоршало у последње две године, рекао је председник Комитета Русије за заштиту генерала Младића, руски посланик Павел Дорохин.

         Он је са руским академиком Јеленом Гусковом јуче и данас посетио генерала Младића у хашком притвору. Рекао је да се Младићево здравствено стање погоршава и да је ова посета потврдила озбиљну забринутост у вези са његовим здрављем, коју имају представници руске јавности.

         „Ово је наша четврта посета генералу. Дошли смо да морално подржимо Младића, да проценимо његово здравствено стање и разрадимо даље кораке за његову заштиту и фактички спасавање”, рекао је Дорохин за ТАСС.

         Он је додао да се полази од тога да постоји директна и реална опасност по живот генерала Младића, што им је и сам Младић потврдио у разговору.

         „Он је директно рекао да га десна страна тела - груди, рука и нога, стално боле и да лоше раде. Уопште узевши, он је изгледао горе него пре две године, када смо били задњи пут”, рекао је Дорохин.

         Подсетио да је Русија била спремна да пружи гаранције за генерала Младића да би се лечио у Москви, али да је Хашки трибунал два пута одбио да га привремено пусти.

         Дорохин је рекао да је лечење генерала Младића у Хагу крајње хаотично, лекови којима га лече су неспојиви једни са другим, дневно му се периодично даје и по 20 таблета, а при томе нико му не говори какве су то таблете.

         „Ми смо узнемирени да ће такво лечење да изазове погоршавање његовог здравља”, истакао је Дорохин.

         Нагласио је да ће се руски Комитет за одбрану Ратка Младића, имајући у виду да се његово здравствено стање погоршава, обратити руским властима са иницијативом да поново буде упућен захтев Хашком трибуналу:

         „Фактички, у новим околностима, можемо поново затражити да он хитно буде упућен на испитивање и лечење у Русију, у супротном активности Трибунала никако не могу да се назову хуманим”, рекао је Дорохин.

         Гускова је рекла да је одбијање да генерал Младић буде пуштен на привремену слободу било велико изненађење, те додала да је долазак у Москву био веома добро припремљен.

         Она је навела да је генерала Младића већ чекала припремљена соба у Националном научно-практичном центру за кардиоваскуларну хирургију “Бакуљев”, те да су доктори били спремни да га приме на лечење у било које време:

         „Били смо сигурни да ћемо га моћи извући напоље јер је из Хашког трибунала, према медицинским индикацијама, пуно људи пуштено пре доношења пресуде. Међутим, Хашки трибунал није прихватио гаранцију сталног члана Савета безбедности УН”, рекла је Гускова.

         Указала да је генерал Младић за Хаг главни оптуженик и да је он за њих човек кога треба осудити, те додала да се теза о кривици Срба за догађаје 90-их година прошлог века и за распад Југославије веома озбиљно покушава доказати у Европи. Према њеним речима, ако буде доказа да су Срби кривци за сукоб, онда се оправдава агресија НАТО-а без одлуке Савета безбедности УН против Југославије 1999. године.

         „До данас се легитимитет деловања НАТО доводио у питање, а овако ће испасти да су потези НАТО били оправдани, пошто су кажњавали кривце. Ово све има озбиљну политичку позадину како за формирање Трибунала, тако и за његову необјективну делатност”, рекла је Гускова.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари