Дарко Младић: Запад је покушавао да врбује мог оца и да га уведе у политику

НАГЛАШАВА ДА СЕ ГЕНЕРАЛОВО ЗДРАВСТВЕНО СТАЊЕ ПОСЛЕДЊИХ МЕСЕЦИ ПОГОРШАВА

Дарко Младић

  • „Њему је, као и осталим актерима, нуђено и прећено да ако буде кооперативан, неће бити прогоњен и супротно - ако буде радио свој посао и тиме ометао велике силе у остварењу њихових планова - да ће бити осуђен као злочинац... Отац је то одбио. Имао је састанак са одређеним људима из западних обавештајних служби који су му понудили, односно покушали да га застраше Хашким трибуналом, све до Холбрука који је тражио од њега да постане политичар“
  • „Оно што је промакло јавности, а тужилац се на крају сагласио са ставом одбране, јесте то да је генерал Младић сазнао о догађајима у Сребреници након што се вратио из Београда када је све било готово, а на састанке у Београд није отишао планирано, већ су га позвали међународни преговарачи и Слободан Милошевић“

        ЗАПАДНЕ обавештајне службе застрашивале су генерала Ратка Младића како би га врбовале да ради за њих, а када је одбио предлог Ричарда Холбрука да то учини, почео је његов и прогон његове породице од кога их власт није заштитила, рекао је генералов син Дарко Младић.

        Он је оценио да је његов отац задатак одбране српског народа успешно извршио и да је то било изненађење за оне који су кризу изазвали.

        „Њему је, као и осталим актерима, нуђено и прећено да ако буде кооперативан, неће бити прогоњен и супротно, ако буде радио свој посао и тиме ометао велике силе у остварењу њихових планова, да ће бити осуђен као злочинац“, рекао је Дарко Младић за Спутњик.

        Он је нагласио да је његов отац имао састанак са одређеним људима из западних обавештајних служби који су му понудили, односно покушали да га застраше Хашким трибуналом, све до Холбрука који је тражио од генерала да постане политичар.

        „Он је то одбио и опет му је прећено Хашким трибуналом“, рекао је генералов син.

        Дарко Младић је навео да је свог оца гледао у различитим ситуацијама и да мисли да је он спасао многе животе, не само Срба, већ и муслимана и Хрвата:

        „Да је неко други био на његовом месту, можда би ратна драма била катастрофалнија у смислу цивилних и војних жртава“.

        Као пример је навео случај бошњачке девојчице из Горажда која је спасена и оперисана на Сокоцу, јер је генерал Младић дао хеликоптер за њену евакуацију.

        Када је реч о Сребреници, Дарко Младић каже да је било јако важно да одбрана пред већем Хашког трибунала изнесе став генерала Младића о том питању.

        „Оно што је промакло јавности, а тужилац се на крају сагласио са ставом одбране, јесте то да је генерал Младић сазнао о догађајима у Сребреници након што се вратио из Београда када је све било готово, а на састанке у Београд није отишао планирано, већ су га позвали међународни преговарачи и Слободан Милошевић“, рекао је Дарко Младић.

        Он је подсетио да је један од експерата одбране, Душан Дуњић, мистериозно умро у Хагу:

        „Дуњић је био једини српски патолог који је све досијее које су они приложили у предмет прегледао. Наши вештаци до тада су одбијани, јер нису прегледали довољно узорака. Умро је дан уочи појављивања на суду. Други сведок је донео извештаје које је тужилац покушао да сакрије, а то су документи које су органи безбедности муслиманске војске и државе узели од преживелих из колоне која се пробијала од Сребренице до Тузле“.

        Дарко Младић каже да здравствено стање његовог оца није добро и да се у континуитету погоршава.

        „У последњих пет-шест месеци му се поново погоршава стање. Тужилац, наравно, то игнорише све време, зато што има задатак кога се држи, без обзира на правне норме које га обавезују да у случају лошег здравственог стања говори истину. Хашки тужиоци нису се баш прославили тиме што се боре да докажу истину“, рекао је Дарко Младић за Спутњик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари