Дарко Младић: Медицински официр трибунала још 2013. нам је запретио да ће оца послати у лудницу

 ПРВИ ДЕО ПРЕТЊЕ БИО: НЕ ПОКУШАВАЈТЕ СЕ ПОЗИВАТЕ НА ГЕНЕРАЛОВО ТЕШКО ЗДРАВСТВЕНО СТАЊЕ

  • “Све време су нас убеђивали да има пуну лекарску негу. Речено нам је да га чак шаљу и на часове јоге како би се опоравио. Када сам упитао оца шта му то раде - одговорио је да он тамо прича са инструкторком и зато нисмо тражили да га "скину" са такве терапије. Тужно је то”

         ОЧИГЛЕДНА је намера да се мој отац осуди по сваку цену и болестан ако треба, само да се сакрије незаконито и несавесно понашање особља Хашког трибунала. Сада забрањују нашим лекарима да га посете, јер би они посведочили да окривљени због здравствених разлога није био у стању да се брани и да су суђење и пресуда - правосудна фарса.

         Ово за "Новости" поручује Дарко Младић, син ратног команданта Војске РС, огорчен забраном из Хага да се српским лекарима дозволи приступ његовом оцу.

         - Они су све Раткове медицинске налазе сакривали од нас. Снимак магнетном резонанцом његове главе, начињен у марту 2017. добили смо тек пре нешто више од месец дана. Како је то утврдио професор Драгутиновић, снимали су га без контраста и практично сакрили право стање његовог мозга.

         На питање каква је у томе улога доктора Паулуса Фалкеа против кога се жалило суду, Дарко Младић је одговорио да је његов отац пребачен у Хаг у тешком здравственом стању последњег дана маја 2011.

         “Крајем јула исте године, док сам му био у посети, дошао је у ћелију надлежни медицински официр и отворено ми саопштио: "Уколико се одбрана позове на генералово тешко здравствено стање и поднесе захтев за утврђивање његове процесне неспособности - сместиће га у лудницу где неће преживети више од шест месеци." Шта смо могли да радимо, коме да се жалимо. Морали смо да пристанемо на нефер суђење. Од Тадићеве владе, која је једва дочекала да се ослободи терета непожељног грађанина, помоћ нисмо могли да очекујемо, навео је Дарко Малдић.

         На питање да ли је суд правном тиму икада доставио неки документ о здрављу Младића, Дарко је одговорио да све до 2013. када су руски лекари затражили да виде генерала, његов здравствени картон нису успели да добију. Тада је почело достављање документације на кашичицу и након сваког налаза који бисмо добили били смо присиљени да пишемо шта од медицинских докумената недостаје. Силно је време потрошено само на процедуре, истакао је син генерала Младића.

         “Све време су нас убеђивали да има пуну лекарску негу. Речено нам је да га чак шаљу и на часове јоге како би се опоравио. Када сам упитао оца шта му то раде - одговорио је да он тамо прича са инструкторком и зато нисмо тражили да га "скину" са такве терапије. Тужно је то”, истиче Дарко.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари