Ускоро рочиште на којем ће Радован тражити да буде ослобођен

ХАШКО ТУЖИЛАШТВО ПОСЛЕ ДВЕ ГОДИНЕ

ЗАВРШИЛО ИЗВОЂЕЊЕ ДОКАЗА ПРОТИВ КАРАЏИЋА

          ТУЖИЛАШТВО Хашког трибунала завршило је, после две године, изношење доказа против првог председника Републике Српске Радована Караџића.

          Последњи сведок тужилаштва, под псеудонимом КДЗО71, описао је како је успео да побегне, пошто су га са другим муслиманима заробили припадници Војске РС у селу Кравица, после заузимања Сребренице.

          Сведок је рекао да је 13. јула око 2.000 Бошњака одведено у складиште неколико километара ван Сребренице, где су потом убијени, а да је он успео да преживи тако што је 24 часа провео сакривен испод тиела, одакле је после побегао.

          Рочиште на коме ће Караџић изложити захтев да буде ослобођен пошто, како сматра, тужилаштво није доказало његову кривицу, биће ускоро заказано.

          Очекује се да ће Караџић, који се сам брани, започети изношење одбране 16. октобра.

          Судско веће Хашког трибунала издало је данас налог Француској да омогући разговор правног саветника Радована Караџића с Миломиром Стакићем, који у једном француском затвору издржава 40-годишњу казну због злочина над несрбима у Приједору 1992.

          У налогу се наводи да разговор треба да се обави 25. јуна у француском затвору у коме се Стакић налази или другог датума око ког се оптужени и Француска договоре.

          Налог је издат пошто су француским властима упућена већ два позива за сарадњу са Караџићем, најпре 29. марта, а затим 23. априла.

          Стакић је био председник кризног штаба Приједора, а 2006. године је осуђен у Хагу због злочина у приједорским логорима Омарска, Кератерм и Трнопоље.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари