Трибунал обавезао генерала Младића да буде сведок у процесу Караџићу

ПРВИ ПРЕДСЕДНИК РС ОЧЕКУЈЕ ДА МЛАДИЋ ПОСВЕДОЧИ ДА НИКАКВИ

„УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТИ” НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛИ

Др Радован Караџић

  • Младић 14. маја поднео поверљиви одговор на Караџићев захтев, у којем се позива на Статут Трибунала према којем један оптуженик не треба да буде „приморан да сведочи против себе самог или да призна кривицу“, и подсећа да постоји сличност између његове и оптужнице против Караџића
  • Жели да Младић потврди да никада није обавестио Караџића, ни усмено ни писано, да ће „заробљеници из Сребренице бити, да су или да су били погубљени”

        ХАШКИ трибунал саопштио је данас да је Претресно веће одобрило захтев некадашњег председника Републике Српске (РС) Радована Караџића да бивши командант Војске РС Ратко Младић буде позван да сведочи, под претњом казном, у процесу против њега.

        Истовремено, Претресно веће одбило је Караџићев захтев да судски позив за сведочење под претњом казном буде уручен Николи Томашевићу, бившем судији Војног суда у Бања Луци, наводи се у саопштењу Хашког трибунала.

        У одлуци Претресног већа која је данас објављена, подсећа се да је Караџић 18. априла ове године том већу поднео захтев да се генерал Младић позове да сведочи у процесу против њега 29. јула ове године, на основу Правила 54 Правилника Трибунала.

        Караџић је у том захтеву навео да је већ покушао да од Младића добије добровољни пристанак да сведочи, али да је он то одбио.

        Младић је 14. маја поднео поверљиви одговор на Караџићев захтев, у којем се позива на Статут Трибунала према којем један оптуженик не треба да буде „приморан да сведочи против себе самог или да призна кривицу“, и подсећа да постоји сличност између његове и оптужнице против Караџића.

        Младић у одговору, такође, наводи своје лоше здравствено стање као разлог да одбије Караџићев позив да сведочи.

        Како је Караџић навео у захтеву, очекује се да ће Младић сведочити о томе да здружени злочиначки подухвати наведени у оптужници против бившег председника РС никада нису постојали и да Младић никада није обавестио Караџића, ни усмено ни писано, да ће „заробљеници из Сребренице бити, да су или да су били погубљени“, стоји у саопштењу Хашког трибунала.

        Између осталог, Младић би, према Караџићевом захтеву, требало да сведочи и о томе да током многобројних разговора и састанака њих двојица никада нису договоарала нити планирала протеривање муслимана нити Хрвата из области под српском контролом, наводи се у саопштењу.

        Караџић сматра да је потребно да Младић сведочи како би се оповргле тврдње Тужилаштва да је Караџић имао „бројне изворе из којих је могао да сазна за погубљење заробљеника из Сребренице“, укључујући Младића, као и тврдње Тужилаштва да је између њих двојице постојао план да се почине злочини наведени у оптужници.

        У одлуци која је, такође, данас објављена, Претресно веће Хашког трибунала одбило је Караџићев захтев да Николи Томашевићу упути позив да сведочи под претњом казном у процесу против Караџића 20. јануара идуће године.

        Претресно веће је оценило да информације које би Томашевић пружио сведочењем могу да се добију и на други начин.

        У одлуци се наводи да је Томашевић одбио позив Караџићевог правног тима да сведочи и да је прекинуо сваки контакт са тим тимом.

        Караџић се, у свом захтеву, позива на интервју Томашевића са Тужилаштвом у којем бивши судија указује да није било националне политике нити праксе некажњавања злочина које су босански Срби чинили над босанским муслиманима и Хрватима, наводи се у саопштењу Трибунала.

        (Тањуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари