Тек после 11. јуна ће се знати хоће ли Додик бити Караџићев сведок

ПРВО У БАЊАЛУКУ ТРЕБА ДА ДОЂЕ АДВОКАТ ПИТЕР

РОБИНСОН И ДА СЕ СРЕТНЕ СА ПРЕДСЕДНИКОМ РС

  • Околности о којима би требало да сведочи господин Додик су уствари околности на којима се брани Република Српска, то јест показује се да Република Српска није настала ни на геноциду ни на заједничком злочиначком подухвату, објасио је за Срну Караџићев правни саветник Горан Петронијевић

          ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да још није добио позив који му је упутио бивши председник РС Радован Караџић да сведочи у Хашком трибуналу.

          „Још нисам добио позив, осим тих спекулација о којима сам читао у медијима. Морам видети о чему је реч“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

          Караџић рачуна да ће му Додиково сведочење помоћи у доказивању тезе да није било удруженог злочиначког подухвата од 1991. до 1995. с циљем да се протерају муслимани са подручја под контролом Републике Српске, како то тврди тужилаштво.

          Караџић у писму, које је упутио Представништву Републике Српске у Бриселу, наводи да би желео да се Додик у јуну састане са његовим главним правним саветником Питером Робинсоном, објављено је у Хашком трибуналу.

          Караџићев правни саветник, београдски адвокат Горан Петронијевић, рекао је да су околности о којима би председник Српске Милорад Додик могао да сведочи у оквиру Караџићеве одбране „околности на којима се брани Република Српска“.

          „Околности о којима би требало да сведочи господин Додик су уствари околности на којима се брани Република Српска, то јест показује се да Република Српска није настала ни на геноциду ни на заједничком злочиначком подухвату“, рекао је Петронијевић за Срну.

          Петронијевић је навео да је Додик у оно време „био један од важнијих опозиционара, тако да је на неки начин сигурно био инволвиран у та догађања и могао је знати какви су били циљеви оснивања власти, да ли да се уради злочин или да се направи држава“.

          Петронијевић изразио је наду да ће председник РС прихватити јавни позив за интервју - разговор са тимом Караџићеве одбране.

          Уколико би Додик прихватио позив, према Петронијевићевим речима, разговор би био обављен 11. јуна када ће Робинсон бити у Републици Српској и Србији, а тек након тог разговора донела би се дефинитивна одлука да ли ће Додик бити сведок или не.

          „Караџић сматра да би то било јако корисно за одбрану, не само његову, него за читаву одбрану, јер би се Додик изјашњавао као сведок о првом периоду организовања политичке власти у Републици Српској, који се иначе Караџићу као тадашњем председнику и касније ставља на терет као почетак заједничког злочиначког подухвата“, рекао је Петронијевић.                 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари