Сведочио Хрват Атлија, следи Радованово унакрсно испитивање

СУЂЕЊЕ КАРАЏИЋУ ПОНОВО ОТВОРЕНО ЗА ЈАВНОСТ

                                  Иво Атлија

  • Можете ли сведочити непристрасно, будући да вам је у другом нападу на Бришево убијен и отац – упитао је Караџић сведока тужилаштва бившег Приједорчанина Иву Атлију
  • За мене то не представља проблем и у овом, као и у претходним сведочењима, говорићу само оно у шта сам сигуран – одговорио је Атлија
  • Колико је Атлија уопште говорио истину – биће јасније већ у среду 26.октобра јер тада следи наставак суђења који ће бити Караџићева прилика да унарсно испита овог сведока

         Пише : Марија М. Зарић

        ПОСЛЕ недељу дана прекида и две потпуно затворене судеће седнице, на процесу Радована Караџића, коначно је поново отворен за јавност, а сведочио је Хрват из Приједора Иво Атлија.

        Сведок тужилаштва, позван да говори о делу оптужнице који првог председника Републике Српске терети за прогон несрба из ширег подручја приједорске општине, убиства, присилно премештање, незаконито затварање, мучење, а како је тужилаштво формулисало, које је “достигао ниво геноцида због намере да етничке групе буду уништене, делимично или потпуно”, сведочио је о наводним злочинима припадника Војске Републике Српске над становницима хрватских села и заселака у подручју Приједора, током јула 1992.године..

        - Пешадијски и артиљеријски напад на моје село Бришево био је 27. јула 1992. Српске снаге убиле су 68 мештана Хрвата, међу којима 14 жена, двојицу малолетника, четворицу инвалида, и мог оца. А ухапшено је 36 мушкараца који су одведени у логор "Кринкс".– сведочио је Атлија.

        После боравка у притвору, до одласка из Бришева, како тврди, учествовао је у налажењу и сахрањивању више од 200 тела убијених становника Бришева и околних хрватских заселака.

        - Стипе Ивандић и његова породица били су натерани да у засеоку Млинари сами себи ископају гробове, а онда су побијени, делимично затрпани и остављени. Исто се догодило и фамилији Бузук у засеоку Језерце. Мог оца Илију покопали смо у близини наше куће у Бришеву. Касније ми је високи званичник приједорске Српске демократске странке Војо Купрешанин рекао да се у Бришеву догодио "мањи инцидент" у којем су учествовале две бригаде ВРС – тврдио је сведок.

        Пошто је, како сведочи, СДС крајем априла насилно преузела власт у општини Приједор, а српске снаге ограничиле кретање несрпског становништва, сведок је изјавио да је до новембра 1992. настојао да изађе из Приједора о чему је разговарао са тадашњим ратним председником општине Миломиром Стакићем, којег је Трибунал касније осудио на 40 година затвора. Сведок је изашао у новембру 1992, али је, тврди, “као и други Хрвати и Бошњаци” наводно био приморан да потпише изјаву којом сву имовину "добровољно" оставља српским властима.

        Пре него што се завршило испитивање од стране тужилаштва, у доказе је уведен и транскрипт Атлијиног ранијег исказа са суђења Стакићу 2002. године, према чијем се сажетку, прочитаном у судници, сведок присећао да је Бришево било гранатирано маја 1992, током напада ВРС на друга села, укључујући Хамбарине, Чараково, Ризвановиће и Козарац, а да је о томе на српском радију “Приједор” чуо је да је то била "велика победа српске војске".

        - Можете ли сведочити непристрасно, будући да вам је у другом нападу на Бришево убијен и отац – упитао је Караџић.

        - За мене то не представља проблем и у овом, као и у претходним сведочењима, говорићу само оно у шта сам сигуран – одговорио је сведок.

         А колико је Атлија уопште говорио истину – биће јасније већ у среду 26.октобра јер тада следи наставак суђења који ће бити Караџићева прилика да унарсно испита овог сведо

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари