РАДОВАН: За одбрану ћу бити спреман марта 2013.

КАРАЏИЋ ИМА НАМЕРУ ДА ПОЗОВЕ И САСЛУША СВЕДОКА КОЛИКО И ТРИБУНАЛ

  • Први председник Републике Српске одбија да поверује да је његове разговоре прислушкивао и војни врх РС

Пише: Марија М. Зарић

        ДА би имао довољно времена да се припреми за друго полувреме хашке утакмице против тужилаштва - бивши председник Републике Српске др Радован Караџић - затражио је данас (11. април 2012. г.) од Трибунала да му веће судија почетак изношења одбране одобри и закаже за март 2013. године.

        С обзиром да би тужилаштво до почетка маја могло, а тако и планира, да заврши свој доказни поступак, како би већу судије О Гон Квона понудило последњи исказ од 337 сведока, и поднело око 5000 доказа против бившег председника Српске, Караџић је истакао да и сам намерава да припреми исто тако детаљну одбрану. При том је указао да ће у најбољем случају моћи да поднесе листу сведока до краја јануара наредне године, а са њиховим испитивањем да почне потом - у марту.

        Тужилаштво је, како се истиче у Караџићевом поднеску, имало 14 месеци да се припреми од Караџићевог првог појављивања пред трибуналом у јулу 2008. године и почетак суђења у октобру 2009. Будући да Караџић намерава да позове приближно исти број сведока, а има мање средстава на располагању, одбрана сматра и захтева да му се на основу равноправности остави довољно времена

        У Хагу су досад оптужени били присиљени да започну одбрану већ који месец након последњег „рочишта тужилаштва“. Тако је Слободану Милошевићу било остављено око шест месеци за припрему, а генералу Здравку Толимиру свега четири месеца - упркос томе што је намеравао да позове само четири сведока. А Караџић намерава да позове већи број сведока него у та оба случаја.

        У међувремену, на данашњем рочишту, тужилаштво је покренуло веома интригантно питање - да ли је бивши генерал ВРС Ратко Младић прислушкивао свог врховног команданта - пошто је истражитељ хашког Триубнала Томаж Блашчик потврдио да се на новом доказном материјалу - на аудио-записима који су још 2010. године заплењени у кући Ратка Младића у Београду - може препознати и глас ратног председника Српске.

        - Са тим материјалом се већ манипулисало. Не само од стране тужилаштва, већ и из власти Србије - побунио се оптужени.

        - Нема индиција да је материјал измењен - бранио је нове доказе истражитељ.

        - Какво је објашњење да се снимак мог наводног разговора са генералом Живановићем, нађе у кући генерала Младића? Хоћете да кажете да ме поред сваког ђавола који ме прислушкивао, још прислушкивала и сопствена војска? - указао је на нелогичност Караџић.

        - Ову заплењену траку снимили су органи безбедности Војске РС - остао је упоран Блашчик, који је током испитивања такође анализирао већ небројено пута приказани филм о догађајима у Сребреници из јула 1995, који је документовао Зоран Петровић Пироћанац.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари