РАДОВАН: У масовне гробнице су убацивани и ампутирани удови живих

Караџић унакрсно испитивао Томаса Парсонса, директора за судску медицину Међународне комисије за нестала лица

* Сведок-вештак покушао да оспори тврдњу првог председника РС, али му Караџић судском већу предочио да је и муслиманска страна признала да има неколико стотина живих људи чији су ампутирани удови из хируршких сала доспели у масовне гробнице

         У МАСОВНИМ гробницама које се повезују са падом Сребренице, налазе се и "ампутирани удови" људи који су и данас живи – указао је судском већу у хашком трибуналу Радован Караџић.

         Вештак оптужбе - Томас Парсонс, директор за судску медицину Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП) која је ДНК анализом до сада наводно идентификовала 6.606 сребреничких жртава - ову Караџићеву тврдњу је, наравно, негирао, јер је тако, поред осталог, бранио и сопствени рад у БиХ. При том је за Караџићево упозорење рекао да је "екстремно невероватно да би било истинита".

         На ово му је први председник РС, у унакрсном испитивању, предочио да је чак и "муслиманска страна признала да има неколико стотина живих људи чији су ампутирани удови из хируршких сала доспели у масовне гробнице". Сугерисао је да су, потом, ДНК анализом коју је обавила ИЦМП особе чији су удови ампутирани, представљене као жртве из Сребренице.

         "Не знам за такве оптужбу, али верујем да је екстремно невероватна да би уопште могла да буде истинита", није се предавао Парсонс.

Томас Парсонс

         Караџић је поновио да су и званичници који се у Сарајеву баве несталима, потврдили да је "500 људи још живо и да су се грешком нашли на списку жртава". Вештак се вадио тврдњом да се то `сигурно не тиче списка ИЦМП`.

         Караџић је подвукао да су у масовне гробнице током целог рата у БиХ покопавани Бошњаци погинули у борбама. Парсонс је опет тврдио да су `масовне гробнице документовано повезане са поприштима стрељања`.

         Зато је Караџић био директан: «Да ли ви тврдите да су свих 6.606 идентификованих жртве из јула 1995?»

         «Не баш сви, али огромна већина јесте", одговорио је вештак-сведок. Прецизирао је да ИЦМП располаже подацима о укупно 7.800 несталих из Сребренице, на основу информација добијених од породица.

         На питање - шта је узрок смрти жртава - Парсонс није умео, или није хтео да одговори. Само је напоменуо да се ИЦМП није бавила утврђивањем узрока смрти, него идентификацијом жртава.

         Караџић оспорио и `порекло`, и финансирање, и непристрасност ИЦМП. У том контексту је поставио питање: "колико је Срба идентификовано, а колико Муслимана"?

         Опет није било одговора.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари