РАДОВАН: Премештање становништва уз одобрење међународних посредника

Караџић у Хагу рекао да ни он ни власти РС нису нареили ни једно једино кривично дело

         «ОРГАНИЗОВАНО премештање становништва" било је предвиђено споразумима зараћених страна које су одобрили међународни посредници» - рекао је Радован Караџић унакрсно испитујући војног вештака оптужбе Ричарда Батлера.

         При том је подвукао: да ни он ни власти Републике Српске током рата у БиХ нису издали ни једно једино наређење за извршење кривичног дела.

         Батлер је, кад је добио реч, изјавио да он такве `споразуме зараћених страна` није видео. При том је оценио да је Директива број 4. коју је Караџић, као врховни командант, издао Војсци РС у јесен 1992, била незаконита зато што је наложила војни напад на цивилно становништво у источној Босни.

         Батлер је из тог документа цитирао налог да се "непријатељу нанесу највећи могући губици" и да се непријатељ "присили да са муслиманским становништвом напусти подручје Бирача и Подриња".

         Караџић је одбацио Батлерову тврдњу да је то био наређени напад на муслиманске цивиле. Указао је да су на мети ВРС биле само муслиманске снаге, а да је цивилно становништво само желело да оде из подручја борби.

         Указао је и суду и вештаку да су муслиманске снаге у источној Босни злоупотребљавале сопствено становништво тако што су се иза њега криле или се са њим миешале, наносећи истовремено велике губитке Србима. Батлер је, на Караџићеву сугестију, потврдио да је Армија БиХ у Подрињу нападала српска села и убијала цивиле, пре него што су Сребреница, Жепа и Горажде 1993. биле проглашене за заштићене зоне УН.

         Мада невољно, признао је и да те зоне, упркос споразуму, нису биле демилитаризоване и да су муслиманске снаге из њих наставиле да изводе војне операције.

         Тужилаштво намерава да до краја доказног поступка против Караџића, почетком маја, изведе још пет до шест сведока.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари