РАДОВАН: Никаквог геноцида над Муслиманима није било!

Караџић у Хагу унакрсно испитивао вештака оптужбе за демографију Еву Табо и навео је да се више пута са њим сложи

* Прво је указао да је током рата у БиХ, 1992-95, убијено или нестало 49.111 Муслимана, што чини 2,6 одсто од 1.902.956, колико их је укупно било пре сукоба

* Потом је Караџић изнео да је „у Руанди уништено око 70 одсто Тутсија, а у Европи у Другом светском рату око 50 одсто Јевреја“ и да је над тим народима заиста извршен геноцид

         ПРВИ  председник Републике Српске, Радован Караџић, све увереније наступа у Хашком трибуналу.

         Унакрсно испитујући вештака оптужбе за демографију Еву Табо,  Караџић је нагласио да током рата у БиХ није било геноцида над Муслиманима, зато што је страдало 2,6 одсто муслиманског становништва.

         Као доказ за ту тврдњу у судници је цитирао налазе до којих је дошла сведокиња Табо, анализирајући промену етничке слике БиХ коју је рат изазвао.

         Табо је потврдила исправност тих налаза и караџићевог резоновања.

         Према резултатима тог истраживања, током рата у БиХ, 1992-95, убијено је или нестало 49.111 Муслимана, што чини 2,6 одсто од 1.902.956, колико их је укупно било пре сукоба.

         Табо је, на сугестију Караџића, потврдила да су међу страдале укључени и војници, али да су изузете особе умрле од природних узрока.

         Као тезу одбране, Караџић је изнео да је „у Руанди уништено око 70 одсто Тутсија, а у Европи у Другом светском рату око 50 одсто Јевреја“ и да је над тим народина извршен геноцид.

         Судија Квон оценио је да питање задире у правну дефиницију геноцида и да стога „није релевантно“ током сведочења вештака за демографију.

         Насупрот томе, Караџићев правни саветник Питер Робинсон тврдио је да је питање релевантно зато што је Караџић оптужен за геноцид који подразумева намеру да се потпуно или делимично уништи цела етничка група, док налази вештака Табо показују да је „уништено“ 2,6 одсто бошњачке заједнице.

         Своју тезу, Караџић је потом доказивао и цитирањем података до којих је Табо дошла о броју страдалих Муслимана у свакој од седам општина у којима је, поред Сребренице, био почињен геноцид над муслиманским становништвом.

         Проценат настрадалих Муслимана у тим општинама креће се од 2,2 одсто до 15 одсто.

         Караџић је сугерисао и да је број страдалих код сва три народа – бошњачког, хрватског и српског – током рата приближно одговарао њиховом уделу у укупном становништву. Караџић је данас оспоравао налаз Табо да велики број страдалих цивила у односу на војнике у Сарајеву указује да је цивилно становништво било намерно узимано за циљ.

         Тврдио је да сведокиња није у обзир узимала околности под којим су цивили страдали, попут офанзива муслиманских снага из града.

         Табо потврдила да је процентуално учешће Срба у укупном становништву Сарајева спало са 30 одсто, по попису из 1991. на пет посто, према бирачком списку из 1997.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари