РАДОВАН: Да трибунал по 7 дана заседа у Сарајеву, Бањалуци и Београду

РАТНИ ПРЕДСЕДНИК РС У ПИСМУ ТЕОДОРУ МЕРОНУ ЗАТРАЖИО

         ХАШКИ трибунал је досад само једном - у процесу против бившег команданта Армије БиХ Расима Делића - заседао изван свог седишта. Том приликом је у Државном суду БиХ у Сарајеву расправно веће Трибунала саслушало као сведока бившег муџахедина који у БиХ издржава затворску казну.

         Ратни председник Републике Српске Радован Караџић, коме Међународни трибунал у Хагу суди по оптужници за геноцид у БиХ, затражио је да током његове одбране Трибунал по недељу дана заседа у Сарајеву, Бањалуци и Београду.

         У поднеску председнику трибунала Теодору Мерону, Караџић, који би одбрану почиње средином октобра, нагласио је да би делимично одржавање суђења у тим градовима „приближило рад суда народима који би од њега требало да имају користи!. Чак би, како је указао, подстакло на веће разумевање рада Трибунала у народима бивше Југославије“.

         Делимично премештање процеса у Сарајево, Бањалуку и Београд било би, по Караџићу, оправдано и због сведока које намерава да позове, а који „живе или су у затвору“ у тим градовима.

         Караџић је у поднеску навео да су заседања изван Хага дозвољена правилима Трибунала.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари