РАДОВАН: Број убијених у Касаби увећан је најмање – десет пута!

Караџић наставио унакрсно испитивање америчког војног аналитичара Ричарда Батлера

* Узевши за пример инцидент на фудбалском игралишту у Касаби, Караџић је предочио да тамо није могло да стане 1.200 људи. Користећи се фотографијом из ваздуха снимљеном 13. јула 1995. у 14.30, он је указивао да је тамо "у 11 редова било по седморо", односно "мање од стотину људи"

* Батлер је изјавио да се "не сећа да је видео" телеграм тајне службе Армије БиХ од 17. јула 1995. године, где се каже да је у Тузлу стигло 10.000 бораца 28. дивизије

         "НИСАМ неосетљив и неосећајан човек. Осуђујем свако убиство, чак и ако је почињено у борби; боље је да је неко рањен, али ово је игра бројева у којој се претерује пет до десет пута", нагласио је Радован Караџић током унакрсног испитивања америчког војног аналитичара Ричарда Батлера.

         Узевши за пример инцидент на фудбалском игралишту у Касаби, Караџић је предочио да тамо није могло да стане 1.200 људи. Користећи се фотографијом из ваздуха снимљеном 13. јула 1995. у 14.30, он је указивао да је тамо "у 11 редова било по седморо", односно "мање од стотину људи".

         У прилог својој тврдњи, Караџић је навео да је тога дана за заробљенике у Касаби тадашњи начелник за безбедност Главног штаба Војске Републике Српске пуковник Љубиша Беара "послао четири аутобуса, два камиона и један шлепер, за транспорт у Батковиће, где би се обавила селекција на ратне злочинце и обичне заробљенике".

Ричард Батлер

         На Караџићево питање колико је било заробљеника у Касаби - "не рачунајући хвалисаве изјаве оних који су их заробили" - Батлер је одговорио да он "никада није правио рачуницу и анализирао колико их је било, јер није стручан за то", и додао да је закључак о њиховом броју донео на основу пресретнутих разговора учесника.

         Батлер није могао да каже ни колики је био број људи у сребреничкој енклави, наводећи да су различите цифре имале УН, муслиманска и српска страна, а за број несталих и преминулих је рекао да су били тема сведочења форензичких вештака.

         Батлер је изјавио да се "не сећа да је видео" телеграм тајне службе Армије БиХ од 17. јула 1995. године, где се каже да је у Тузлу стигло 10.000 бораца 28. дивизије.

         У вези са инцидентом у селу Кравица, где је према оптужници 13. јула 1995. у једном складишту убијено више од 1.000 мушкараца, Караџић је поновио тврдњу да је "атмосфера била лежерна, и да је један заробљеник пришао стражару да припали цигарету, отео му пушку и почео да пуца". Сведок је рекао да његова улога није била да истражује повод, већ да идентификује војне документе у вези са учешћем појединаца у инциденту.

         "Чуо сам причу о поводу, али не знам да ли је тачна", рекао је Батлер, додавши да, "ако се погледа хронологија, не верује да је то истина".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари