РАДОВАН: Број убијених у Кравици намерно сте увећали - десет пута

КАРАЏИЋ ЗАВРШИО УНАКРСНО ИСПИТИВАЊЕ

ЕКСПЕРТА-СВЕДОКА ТУЖИЛАШТВА - СЛОВЕНЦА ДУШАНА ЈАНЦА

        ПРВИ председник Републике Српске оптужио је Хашки трибунал да је број Бошњака убијених у селу Кравица јула 1995. у оптужници увећао за „десет пута“.

        Наставивши унакрсно испитивање истражителља тужилаштва Душана Јанца, Караџић је ставио до знања да располаже сазнањима да је „у Кравици било само 150 заробљеника“. При том је поновио: број убијених је удесеторостручен!

        Указао је још да у Кравици „није било планиране и припремљене егзекуције“ јер је убијање изазваo заробљени Бошњак који је отео пушку од стражара и убио једног српског полицајца.

        Сведок је потврдио да је убијање заробљеника у складишту у Кравици почело после тог инцидента. Јанц је, међутим, као што се и могло очекивати, одбацио Караџићево указивање да су у тзв. масовне гробнице, заједно са жртвама из Сребренице, били покопани и муслимански борци страдали током борби око Сребренице, чак и у ранијим ратним годинама.

        Словенац се није сложио ни са Караџићевом тврдњом да је српска страна извела дозвољени „поступак асанације”, односно прикупљања и сахрањивања тела убијених на бојишту. Узвратио је да „асанације није било”. Као контрааргументе је навео: да је асанација тражила много људи, а да прикупљање и сахрањивање тела бораца није, током истраге, поменуо ниједан сведок.

        После Јанца пред трибуналом се појавио заштићени сведок оптужбе КДЗЗ-584 али су камере претходно искључене.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари