Караџић почиње да `разбија` сведоке попут Милошевића и Шешеља

Након три дана паузе због болести оптуженог, настављено суђење Караџићу – испитивао патолога Хамилтона Лоренса

 • КАРАЏИЋ: Молим, покажите видео – победоносно се окренуо Караџић већу, свестан да задаје један од најтежих удараца оптужби, па наставио: Које су боје траке око главе које носе борци на овом снимку?

ЛОРЕНС: Розе – једва се назрео одговор сведока, пошто је представник оптужбе ускочио са питањем: - Чији је ово филм?!

 • КАРАЏИЋ: Муслимански! Приказује део снимка муслиманске војске, а иначе је пратећи материјал уз књигу „Сребреница - шта се стварно десило“. Овај што прича је тада био деветогодишњи дечак, Србин који је био заробљен – објаснио је оптужени, док је секретаријат пуштао снимак момка који описује како су га муслимани мучки малтретирали и заробили.

(У тренутку када је снимак заустављен, било је јасно да муслимански војници у цивилу носе сатенске, розе, траке преко чела)

 • КАРАЏИЋ: У вашем извештају се такође наводи да су се на многим телима налазила два до три слоја одеће, панталоне, дупле гаће и обичне гаће, и да су у тим случајевима одговарајуће рупе на свим слојевима одеће. Колико је вероватно да се овде ради о ратним заробљеницима на којима је извшена егезкуција у јулу 1995.године?

ЛОРЕНС: Речено ми је да су то ратни заробљеници

 • КАРАЏИЋ: Али тамо је рат трајао 44 месеца, а само српских масовних гробница је било око 50. Слажете ли се да је далеко вероватније да су ови људи погинули пре зими него лети у јулу месецу – поентирао је оптужени.

ЛОРЕНС: Они су носили више слојева одеће, а зашто – то не знам – сведок није порекао логику питања.   

Извештава: Марија М.Зарић

        АКО је постојао дан у којем је Радован Караџић успешно уздрмао отпужницу хашког тужилаштва, онда је то било јуче, када је у судницу Трибунала крочио форензичарски патолог др Хамилтон Лоренс.

        Док се први председник Републике Српске бори против оптужби да су, бар када је реч о усмрћенима у Сребреничкој енклави, жртве били цивили заробљени у јулу 1995. године, над којима је потом извршена егзекуција, аустралијски патолог је пред већем судије О-гон Квона, скоро у потпуности потврдио став одбране да су жртве заправо борци који су погинули у борби, и то не у лето наведено у оптужници, већ неке предходне зиме.

        Иначе, задатак др Хамилтон Лоренса био је да састави извештаје о прегледу посмртних остатака из масовних гробница повезаних са Сребреницом, међу којима су локалитети Чанчари, Липље, Козлук, а према сажетку његовог исказа који је тужилац прочитао на почетку судећег дана, Лоренсов тим је 1998. прегледао 2.239 кеса са лешевима, идентификовано 1.307 рана од дејства ватреног оружја и 44 повеза за очи.

         

ЈЕДАН ОД НАЈТЕЖИХ УДАРАЦА ОПТУЖБИ

        Пошто је предходно утврдио да патолог није био упознат са ратним обичајем да се заробљеницима не дозвољава да задрже личне документе, нити вредности и новац у џепу како не би поткупили некога и тако себи олакшали евентуално бежање,  Караџић је наредна два сата испаљивао рафале питања, све више колебајући сведочеву сигурност. Лоренс је тако признао да нема неког предоминатног правца из којег је пуцано на тела, као и да не можете са сигурношћу да закључи да ли се радило о цивилима или борцима.

 • У тачки 4 кажете да је нађен 31 повез за очи од којих је 19 било око главе, два на другим деловима тела, два уопште на телу, за које није утврђено са које су локације, и осам нађених мимо тела. Кажете и да су тканине сличне структуре као неке друге нађене на другим локалитетима?  

- Сви су били слични, поготово на локалитету Хоџићи 5. Тамо је део направљен од ногавица идентично повезу за очи који је пронађен на локалитету Хоџићи 4 – сведочио је патолог. 

 • Повезе описујете као „ружичасте, боје лососа, сјајне тканине попут сатена, са шареним светлим узорком“ и као „светлоплави материјал попут сатена“. Ово ми делује као скупа и луксузна тканина, зар не? – упитао је оптужени.

- Па, да донекле – праснуо је у гласан смех патолог.

 • А да ли су вас упознали са нашим ратним, културним и верским обичајима пре него што су вас увели у мртвачницу? – интересовало је Караџића, а након што је уследило кратко „не“, наставио је: То је свакако њихова грешка. Јер, да ли знате да су се код нас војници обележавали на рукаву траком на одређеној висини или одређене боје, како не би трпели пријатељску ватру?

- Не.

 • Тачније, знате ли да су исламски борци носили око главе управо овакве луксузне тканине као повез на глави?

- Не.

 • Молим, покажите видео – победоносно се окренуо Караџић већу, свестан да задаје један од најтежих удараца оптужби, па наставио: Које су боје траке око главе које носе борци на овом снимку?

- Розе – једва се назрео одговор сведока, пошто је представник оптужбе ускочио са питањем: - Чији је ово филм?!

 •  Муслимански! Приказује део снимка муслиманске војске, а иначе је пратећи материјал уз књигу „Сребреница - шта се стварно десило“. Овај што прича је тада био деветогодишњи дечак, Србин који је био заробљен – објаснио је оптужени, док је скретаријат пуштао снимак момка који описује како су га муслимани мучки малтретирали и заробили.

         

ВЕЋИНА ИМАЛА САТЕНСКЕ ТРАКЕ

        У тренутку када је снимак заустављен, било је јасно да муслимански војници у цивилу носе сатенске, розе, траке преко чела. И наредни кадрови потврдили су исту ствар. Низале су се сцене у којима муслимански војници предвођени Неџадом Малићем узвикују да ће „побити и спалити све четнике“. На снимцима се виде наоружани људи у цивилу и понекој маскирној јакни, од којих је, неспорно, велика већина била обележена сатенским тракама.

 • Видите на снимку да се ради о 1994. години у Сребреници?

- Да – није могао да порекне сведок.

 • И да су углавном у цивилу, а да ови овде (показује троје од седморо) имају описане траке?

- Не видим довољно - добро почео је да се „извлачи“ вештак.

 • Ни овог иза митраљеза што се смеје, не видите?! А овај у средини што гледа у под, и овај горе?

-   Не, не... Не знам. Не види се довољно – видно се узмуцао патолог.

 • А на овој?! Ево на овде се види да један има цивилно одело и пушку, други повез на глави?

- Нисам сигуран шта ту разазнајем, мени одело изгледа као цивилно, али не бих рекао. Резолуција слике није тако добра да бих могао да тврдим шта се ту види – сувише очигледно је још једном прибегао дипломатији сведок.

 • Ваши муслимански домаћини су требали да вас упознају са чињеницом да се верски опредељени борци често ките тим тракама око паса. А оне које су јарких боја носе се око главе, као што смо то сада видели – Караџић није дозволио сведоку да се тек тако провуче и обратио се већу:
 • Овај сведок је потврдио да није упознат са нашим обичајима ратовања, ни са обичајем да исламски борци носе траке на глави, што се потпуно поклапа са налазима оваквих предмета у гробницама. Ово је филм који је познат широком кругу публике, а притом су га направили муслимани на основу доказа који су заплењени након заробљавања. Предлажем да се филм усвоји у списак доказа.

- Имаћете довољно времена неком другом приликом да предложите овај филм, када доведете сведока који ће моћи нешто више да нам каже о њему – уследила је скоро па (не)очекивана одлука судећег већа.

 

`РЕЧЕНО МИ ЈЕ ДА СУ ТО ЗАРОБЉЕНИЦИ`

        Караџић је мирно примио ову одлуку и прешао на расправу у којој се сведок сложио са оптуженим да се војници нужно не сахрањују са оружјем, јер се оно углавном узима као ратни плен, потврдио да су пронађени извесни лични предмети, да није било могуће са сигурношћу утврдити смер одакле је ватра била испаљена, као и да су на многим телима пронађене старе ране од ватреног оружја. 

 • У вашем извештају се такође наводи да су се на многим телима налазила два до три слоја одеће, панталоне, дупле гаће и обичне гаће, и да су у тим случајевима одговарајуће рупе на свим слојевима одеће. Колико је вероватно да овде ради о ратним заробљеницима на којима је извшена егезкуција у јулу 1995.године?

- Речено ми је да су то ратни заробљеници

 • Али тамо је рат трајао 44 месеца, а само српских масовних гробница је било око 50. Слажете ли се да је далеко вероватније да су ови људи погинули пре зими него лети у јулу месецу – поентирао је оптужени.

- Они су носили више слојева одеће, а зашто – то не знам – сведок није порекао логику питања.   

        Упитан да појасни своје мишљење да у Босни нису послали довољну количину одеће и оружја на балистичку и форензичку анализу и испитивање, “а што би било нормално у домаћим истраживањима” сведок потвђује да тако не би урадили у његовој родној Аустралији, а нешто касније, када су се поново дотакли исте теме, појашњава зашто је сам фактички наложио уништење и оно мало доказа што преостало након ископавања:

- Моја стандардна пракса је да прегледам одећу да ли постоје остаци барута. У овом конкретном случају смо морали да оперемо одећу како би могли да је прегледамо. Ја сам донео ту одлуку и то није стандардна пракса, али сам то учинио јер је одећа била прљава. Прихватам да чишћење одеће отежава утвђивање удаљености ватре. 

 

ХОЏИЋИ 5 СУ НЕОБИЧНА ГРОБНИЦА

        Као и код унакрсног испитивања предходних форензичарских патолога, Караџић је и др Лоренса пропитивао о томе како и да ли може да утврди неспорно тачно време када је настала смрт, када је дошло до сахране, и да ли су гробнице примарне, секундарне или допуњаване?

- Мислим да није било могуће да се утврди у неком разумном смислу када су тела убијена, нити када су сахрањена – потврдио је сведок.  

 • Наводи се да су нека тела била боље очувана на другим локалитетима. Овде кажете да је у случају 51 тело била сасвим нетакнуто „приликом другог покопа“. Како објашњавате други покоп? Према вашем налазу било је људи који су покопани у различита времена? – тражио је разјашњење отпужени, чија пресуда зависи управо о тврдњи тужиоца да су сви есхумирани усмрћени у средином јула, након пада Сребренице. 

- Степен распада тела је варирао, али ако погледате остале масовне гробнице видеће да се то често дешава. Изван гробнице тела се распадају брже, а она која су унутар гробнице спорије због присуства или изостанка ваздуха и воде. Зато се у центру гробнице обично затиче мање распадање. Али, оно што нам је необично за локалитет Хоџић је то колико су била очувана та тела. Не могу да објасним зашто су била тако добро очувана, али предпостављам да је то било услед услова у којима су се налазили лешеви. Дакле, Хоџићи 5. јесу необична гробница, а зашто - ја то не знам – закључио је сведок.

         

КО ЈЕ ЛЕШУ ПОЛОМИО КОСТИ?

        Сведок је на Чанчанском локалитету 12. пронашао тело за које тврди да је претрпело силне преломе – након смрти. Оваква изјава се поклапа са наводима оптужнице да је војска РС у јесен 1995. премештањем и инсценирањем наводних борби, покушала да сакрије трагове злочина.

 • Хоћете да кажете да је неко откопао леш, пребио га, поломио му кости и поново га вратио да када буде извршена ексхумација, завара траг?! – декларисао је нелогичност оптужени. – Мислите да је то могуће, или има и неко друго објашњење?

- До тога је могло да дође до ексхумације коју смо и ми обављали – предомислио се сведок.

 • А пронашли сте и траг псећег измета на карличној кости?

- Да.

 • Да ли онда можете да искључите могућност да можда тело дуго није било закопано, већ да је било остављено на површини, доступно животињама, а потом пронађено и сахрањено.

- Не можемо да искључимо такву могућност.

 

ШТО САМ СТАРИЈИ, ТО САМ НЕСИГУРНИЈИ

        На самом почетку унакрсног испитивања, Караџић се захвалио сведоку и честитао му на „моралном интегритету“ што је, када је у свом извештају у предмету који је патолог обрадио пре 18 година, уочио грешку коју је направио приликом прегледа три изгорела леша, исту и јавно признао. 

- У чему је релевантност овог извештаја ? – упитао је судија Квон.

- У томе да чак изврсни патолози какав је г. Лоренс могу да погреше  – поентирао је помоћник одбране Питер Робинсон указујући да је то изузетно релеванто за веће када буде анализирало форензичарев исказ. 

 • Да ли патолог ван сваке сумње може да утврдити услове, време смрти и време покопа према степену распадања? – упитао је сведока Караџић пред сам крај суђења.

- Не. Што сам старији то сам више несигуран приликом процене протека времена од смрти. То нерадо чиним и код свежих, а камоли распаднутих лешева. Има случајева када сам се у таквој процени преварио –капитулирао је сведок.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари