Караџић ће почетком маја затражити да буде ослобођен

ЧИМ ХАШКО ТУЖИЛАШТВО ЗАВРШИ СВОЈ ДОКАЗНИ ПОСТУПАК

  • Караџићев правни саветник, амерички адвокат Питер Робинсон, најавио је: да ће одбрана одмах потом  - у складу са правилом 98бис Правилника Хашког трибунала о поступку и доказима - поднети захтев за доношење ослобађајуће пресуде
  • Први председник РС у Данску шање Робинсона да пита Љубишу Боровчанина и Радослава Брђанина - који у тој земљи издржавају затворске казне - да их пита да ли би би били сведоци његове одбране

        ОЧЕКУЈЕ се да доказни поступак тужилаштва у процесу против првог председника РС Радована Караџића бити завршен до краја априла.

        Караџићев правни саветник, амерички адвокат Питер Робинсон, најавио је: да ће одбрана одмах потом поднети захтев за доношење ослобађајуће пресуде. При том је судском већу предочио: „Можемо да се припремимо за усмени поступак седам дана након завршетка доказног поступка оптужбе“.

        Захтев ће бити предат у складу са правилом 98бис Правилника Хашког трибунала о поступку и доказима, које предвиђа да ће „по завршетку изношења доказа оптужбе, претресно веће усменом одлуком, након што саслуша аргументе страна, донети ослобађајућу пресуду по било којој од тачака оптужнице уколико нема доказа који могу бити основа за осуду“.

        Караџић ће, иначе, за сведоке одбране позвати Љубишу Боровчанина (заменика команданта специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске, а од 10. јула 1995. команданта здружених снага јединица МУП подређених Дринском корпусу Војске Републике Српске за учешће у сребреничкој операцији) и Радослава Брђанина (првог потпредседника Аутономне регије Крајина (АРК) и председника Кризног штаба АРК).

        Обојица у Данској издржавају затворске казне раније изречене у Хашком трибуналу.

        Караџић се већ обратио властима Данске са молбом да се Робинсону омогући да Боровчанина и Брђанина посети у затвору и види да ли би они били вољни да се појаве као сведоци одбране у његовом предмету.

        Боровчанин је проглашен кривим за помагање и подржавање истребљења, прогоне, присилно премештање и убиство, и осуђен је на 17 година затвора. Боровчанину је суђено заједно са шесторицом официра Војске Републике Српске, али се он није жалио на пресуду.

        Брђанин је осуђен на 30 година затвора након што је 2007. проглашен кривим за прогоне, мучење, депортације, нехумана дела и друге злочине. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари