Караџић '94. нудио мировни план сличан „Дејтону“, али су га САД одбиле

СВЕДОК ТРИБУНАЛА ФАКТИЧКИ СВЕДОЧИО У КОРИСТ ПРВОГ ПРЕДСЕДНИКА РС

  • Сведок  Томислав Премовић изјавио да је за убиства у Сребреници чуо тек кад се вратио у САД и да је то било „потпуно супротно“ ономе што су му босански Срби рекли да желе да се деси

        СВЕДОК оптужбе у хашком процесу Радовану Караџићу -Томислав Премовић који је био члан делегације Американаца српског порекла која је посетила председника Републике Српске у јулу 1995. - рекао је да је био присутан кад јекомандант Војске Републике Српске Ратко Младић телефонски рефереисао о заузимању Сребренице.

        Премовић је дао исказ да је тај разговор слушао у Караџићевом кабинету на Палама, пошто је Караџић прихватио Младићев позив преко „спикерфона“. Али, то је било све што је трибунал извукао из њега. Све остало је било - у корист Караџићеве одбране.

        Сведок је прво потврдио сугестију оптуженог, који се брани сам, да у разговору нису били помињани ратни заробљеници ни било какви злочини у Сребреници. Потврдио је и да је ВРС пуштала муслиманске цивиле, али и војнике, „који напуштају Сребреницу“.

        Открио је да му је било речено да „војска РС отвара коридор за муслиманску армију и Муслимане који пешице иду ка северу...“.

        „Рекли су ми и да је 190 аутобуса намењено пребацивању муслиманског становништва из Сребренице у Тузлу“, нагласио је.

        Премовић је изјавио и да је за убиства у Сребреници чуо кад се вратио у САД и да је то било „потпуно супротно“ ономе што су му босански Срби рекли да желе да се деси.

        Говорећи о првој посети Палама - у лето 1994. - овај сведок је нагласио да је Караџић, према њењговим сазнањима, у то време, преко једног бившег америчког амбасадора, понудио мировни план који је био „веома сличан“ Дејтонском споразуму, али да је тадашњи отправник послова САД у Београду Рудолф Перина том посреднику рекао да САД нису заинтересоване за тај предлог.

        Суђење Караџићу биће настављено у уторак, 17. априла, пошто су судије усвојиле захтев оптуженог да сутра и у понедељак не буде заседања због православног Ускрса.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари