Хашки трибунал-2 одобрио Караџићу да наступи на почетку „жалбеног претреса”

ПРИСУТНИ ЋЕ БИТИ И ПРАВНИ ЗАСТУПНИЦИ ПРВОГ ПРЕДСЕДНИКА РС – ПИТЕР РОБИНСОН И КЕЈТ ГИБСОН

          МЕЂУНАРОДНИ резидуални механизам за кривичне трибунале, који је наследио Хашки трибунал, одобрио је првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу да се обрати током жалбеног претреса који је заказан за 23. и 24. април.

          У саопштењу се наводи да је у интересу правде да Караџићу буде одобрено да се обрати пред Жалбеним већем и изнесе аргументе, као и да Тужилаштво није уложило приговор.

          У саопштењу се подсећа да Жалбено веће има дискреционо право да, осим правним заступницима, одобри обраћање и особи која је поднела жалбу.

          Жалбени претрес заказан је за 23. и 24. април у Хагу. Караџић ће се обратити већу у присуству својих правних заступника Питера Робинсона и Кејт Гибсон.

          Радован Караџић уложио је у децембру 2016. године жалбу Хашком трибуналу на пресуду, којом је осуђен на 40 година затвора “због геноцида у Сребреници и злочина против човечности у БиХ 1992-1995. године”.

          Караџић је у поднеску од 5. јануара затражио од Жалбеног већа да му дозволи да учествује у жалбеном претресу заједно са својим правним заступницима.

          Караџић је осуђен у марту 2016. године.

          (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари