Хаг одбацио Караџићев захтев да суђење почне испочетка

ДОКАЗНИ ПОСТУПАК НА СУЂЕЊУ КАРАЏИЋУ ЗАВРШЕН ЈЕ ОВЕ ГОДИНЕ, А ИЗНОШЕЊЕ ЗАВРШНИХ РЕЧИ ЗАКАЗАНО 29.СЕПТЕМБАР

  • Први председник Републике Српске тражио да његово суђење почне изнова, јер Хашко тужилаштво стално касни с обелодањивањем доказа одбрани

          СУДСКО веће Хашког трибунала одбило је захтев првог председника Републике Српске Радована Караџића да његово суђење почне изнова због кашњења у обелодањивању доказа Хашког тужилаштва, јер оптужени није „доказао да су кашњења Тужилаштва негативно утицала на одбрану”.

         „Веће је предузело више мера да осигура да припреме оптуженог за суђење не буду успорене и да кумулативни ефекат кашњења у обелодањивању доказа није компромитовао његово право на поштено суђење”, наводи се у одлуци судије О-Гон Квона, који је одбацио захтев Караџића.

         У одлуци се додаје да је у складу са тим Веће неколико пута прекинуло суђење, одгодило саслушање сведока, наредило Тужилаштву да обелодани све доказе и захтевало извештаје о обелодањивању.
Караџић је затражио да његово суђење почне изнова, јер Хашко тужилаштво стално касни с обелодањивањем доказа одбрани.

         Тужиоци су одговорили да Караџић преувеличава проблем с кашњењем обелодањивања доказа и да његов захтев због тога треба да буде одбачен.

         Тражећи ново суђење, оптужени у ствари тражи поново позивање свих сведока, наводи се у одлуци.

         „Иако је оптужени поднео више захтева за поновним позивањем свеедока на основу кршења процедуре обелодањивања доказа Тужилаштва, он ниједном није доказао да је обелодањени материјал био од таквог значаја да је потребно поново позивати свједоке”, наводи се у одлуци.

         Након што је исту одлуку донело у септембру прошле године, ово је други пут да је Судско веће одбило Караџићев захтев за ново суђење због проблема с обелодањивањем доказа.
Доказни поступак на суђењу Караџићу завршен је ове године, а изношење завршних речи заказано је за 29. септембар.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари