Британски официр КW-570: Роуз знао да Војска РС није гађала Маркале

ЗАШТИЋЕНИ СВЕДОК ИЗЈАВИО ДА СУ СРБИ БИЛИ ОПТУЖЕНИ

ПРЕ НЕГО ШТО ЈЕ ИСТРАГА ОБАВЉЕНА

  • КW-570 је назначио да би због високих зграда које окружују Маркале, путања гранате морала да буде готово вертикална, што га је навело на закључак да је била испаљена из непосредне близине
  • У дневнику, који је тада водио, КW-570 је 7. фебруара 1994. записао да је „ствар сумњива, а цео свет је окривио Србе без доказа“
  • По сведоку, који је био присутан, тадашњи командант Унпрофора Мајкл Роуз сутрадан је генералу Армије БиХ Јовану Дивјаку рекао да „има доказе“ да је можда АБИХ гађала Маркале. Дивјак и други генерали АБиХ то су дочекали „потпуном тишином“, а затим је уследио „низ оправдања“

        ПРВИ председник РС Радован Караџић данас је пред судије Хашког трибуналаизвео британског припадника Унпрофора који је рекао у судници да је уверен да босански Срби у фебруару 1994. нису испалили гранату која је на сарајевској пијаци Маркале убила и ранила десетине грађана.

       Заштићени сведок КW-570 изјавио је да су Срби били оптужени и пре него што је истрага обављена. Крајње необичним назвао је то што је пијацу погодила само једна граната, ако се зна да је из минобацача увек неопходно испалити више пројектила да би се циљ погодио.

       КW-570 је назначио да би због високих зграда које окружују Маркале, путања гранате морала да буде готово вертикална, што га је навело на закључак да је била испаљена из непосредне близине.

       „Били смо шокирани да је само једна граната могла да побије и рани толики број људи... То је било могуће само ако је пијаца била дупке пуна“, рекао је КW-570.

       Сведок се позвао и на извештаје Унпрофора по којима су гранату на Маркале могли испалити муџахедини који су гађали „Јевреје који су се евакуисали“, али су „промашили“.

       Унпрофор је помињао и могућност да је неко гранату бацио са околних зграда.

       У дневнику, који је тада водио, КW-570 је 7. фебруара 1994. записао да је „ствар сумњива, а цео свет је окривио Србе без доказа“. По сведоку, који је био присутан, тадашњи командант Унпрофора Мајкл Роуз сутрадан је генералу Армије БиХ Јовану Дивјаку рекао да „има доказе“ да је можда АБИХ гађала Маркале. Дивјак и други генерали АБиХ то су дочекали „потпуном тишином“, а затим је уследио „низ оправдања“.

       Иако су тврдили да имају снимак да су Срби испалили гранату, официри АБиХ га никада нису показали. Генерал Роуз је претњу да ће „целом свету објавити да сумња да је њихова страна крива“ наредног дана још једном упутио властима у Сарајеву, покушавајући да их примора да прихвате преговоре о уклањању тешке артиљерије из и око Сарајева, што су оне затим и учиниле, нагласио је КW-570.

       Стратегију муслиманских власти, сведок је описао као изазивање инцидената у граду са цивилним жртвама, како била окривљени Срби, у намери да се против њих изазове међународна интервенција.

       Та стратегија је укључивала отварање ватре из цивилних објеката, укључујући и болнице, и из близине Унпрофора, ради изазивања српског одговора.

       КW-570 посведочио је и да влада у Сарајеву није желела да олакша патње цивилног становништва и да је једном приликом спречила обнављање испорука воде.

       Док га је унакрсно испитивала тужитељка Керолајн Еџертон, свједок је потврдио да није експерт за минобацаче и да никада није учествовао у истрагама о експлозијама. Рекао је и да „никада није видио муџахедине у Сарајеву“ и да је знао да их има само у околини Маглаја.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари