Турска спречила Додика да преко њене територије стигне на обележавање геноцида над Јерменима

ДОДИКОВ АВИОН ДОБИО ДОЗВОЛУ ЗА ПРЕЛЕТ ТЕК ПОШТО СЕ ВРАТИО У БАЊАЛУКУ

     Милорад Додик

  • У Бургасу узалуд чекали четири сата, а Милорад ДОДИК по повратку у РС рекао: Вероватно дозволу ни тада не бисмо добили да се нисмо вратили. Турска на овакав начин ништа не решава. Јер, чињеница је да је пре 100 година у кратком року побијено око 1,5 милион Јермена, што не може бити ништа друго него геноцид

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је по повратку у Бањалуку из Бугарске, одакле је враћен авион којим је путовао за Јереван јер Турска није одобрила лет преко њене територије, да је дозвола, да би пародија била још већа, добијена тек када су се вратили на бањалучки аеродром.

        „Вероватно, да се нисмо вратили, не би је ни добили”, рекао је Додик новинарима на бањалучком аеродрому.

        Додик је рекао да не жели да даје квалификације ономе што се догодило, али да се на овај начин не може избрисати чињеница да је пре 100 година почињен стравичан злочин над Јерменима православцима, којег су починили Турци.

        Он је подсетио да Турска не признаје тај злочин, да не жели да призна геноцид, те напоменуо да је тада у кратком року побијено око 1,5 милион Јермена, што не може бити ништа друго него геноцид.

        Додик је навео да је у Јеревану требало да присуствује церемонији сећања на жртве и да су тек у Бургасу у Бугарској сазнали да је лет преко Турске одбијен, те да им је речено да чекају.

        „Чекали смо од 10.45 часова до 15.00 часова и тада смо одлучили да се вратимо јер смо упадали у лоше време и мрак и није било извесно да ћемо добити дозволу”, навео је Додик.

        Пилот Сретен Илић је рекао да је задатак добијен пре неколико дана и да је јуче у 19.30 часова од власти Јерменије добијено одобрење за слетање.

        „С обзиром да наш авион нема директан лет до Јеревана, планирали смо слетање у Бургас, где смо, по слетању и после пуњења горива и припреме за полетање у Јереван, од бугарске контроле лета добили обавештење да нам није дозвољен лет преко Турске”, навео је Илић.

        Он је нагласио да су чекали четири часа и да нису добили образложење зашто није добијена дозвола од Турске.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари