Стано наговестио да услов за улазак Србије у ЕУ може бити и одустајање од Јужног тока

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ОД БЕОГРАДА ФОРМАЛНО НЕ ТРАЖИ

ДА ОДУСТАНЕ ОД ПОЧЕТКА ГРАДЊЕ ГАСОВОДА У ОКТОБРУ, АЛИ…

Петер Стано

        ЕВРОПСКА унија се неће мешати у изградњу деонице Јужног тока кроз Србију, али ће гасовод моћи да буде пуштен у рад тек кад се усклади са европским законима, саопштено је данас у Европској Комисији.

        „Србија није чланица ЕУ, па стога не можемо да од ње тражимо да суспендује изградњу Јужног тока, као што смо урадили у случају Бугарске”, рекла је Марлене Холцнер, портпаролка комесара за енергију Гинтера Етингера, реагујући на најаву Газпрома да ће изградња деонице кроз Србију почети у октобру.

        Она је, међутим, истакла да гасовод, који већим делом пролази кроз ЕУ, неће бити пуштен у рад уколико не буде у складу са европским прописима.

        Европска комисија је раније ове године утврдила да Газпром крши европске антимонополске законе јер не дозвољава другим произвођачима гаса приступ Јужном току, као и да се изградњом деонице кроз Бугарску крше закони о јавним набавкама.

        Упитан да ли би изградња гасовода могла да утиче на процес преговора Србије о приступу ЕУ, портпарол комесара за проширење Штефана Филеа, Петер Стано, одговорио је да ће питање Јужног тока доћи на ред тек када се отвори преговарачко поглавље о енергетици, што се не очекује ове године.

        „То поглавље неће моћи да се затвори све док сва питања везана за енергетику не буду у складу са ЕУ стандардима”, указао је он

        Тањуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари