Подржали конкурента „Набука”

      ГЛЕДАНО ИЗ НЕМАЧКЕ

        (мај 2010.)

          НЕМАЧКИ енергетски концерн „Е.ОН Рургас” је дао сагласност да се прикључи изградњи новог Транс-јадранског гасовода (ТАП), који је директна конкуренција другом западном пројекту - гасоводу „Набуко”.

          Највећи немачки енергетски концерн Е.ОН ће учествовати у изградњи Транс-јадранског гасовода (ТАП) који ће природни гас из Каспијског мора и Блиског истока транспортовати у европске земље. Споразум о учешћу у изградњи тог гасовода крајем ове седмице су потписали представници „Е.ОН Рургаса”, швајцарске компаније ЕГЛ и норвешке „Статоил”, пренеле су агенције.

          Према условима споразума, Е.ОН добија 15 одсто гасовода, док другим учесницима остаје по 42,5 одсто. Представник немачког концерна није објавио цену коју је платио за пакет ТАП. Овај пројекат остаје отворен и за друге стратешке партнере.

          Транс-јадрански гасовод је конкурент другом западном пројекту - „Набуко” у коме учествује немачки енергетски концерн РВЕ, подсећа агенција Ројтерс.

          Председник управе Е.ОН Јоханес Тајсен наглашава да ће изградња Транс-јадранског гасовода бити јевтинија од опремања „Набука”. „На глобализованом тржишту гаса са бројним ризицима, веома је важно да се разради ефикасан пројекат кад су у питању трошкови”, нагласио је он.

          Пуштање у рад Транс-јадранског гасовода, дугог 520 километара, планирано је за 2012. годину. Ова рута ће водити од Солуна до Италије преко територије Албаније, а затим по дну Јадранског мора до Италије. Планирани капацитети овог гасовода су 20 милијарди кубних метара гаса.

       Е-БЕЗБЕДНОСТ ЕВРОПЕ УЗ НОВЕ ПРОЈЕКТЕ

         (октобра 2009.)

          Украјина је несигуран транзитер гаса, а енергетску безбедност Европе могу да оси- гурају само нови енергетски пројекти - гасоводи “Северни ток” и “Јужни ток”, изјавио је на 24. Светској конференцији о гасу у Буенос Ајресу Герхард Кениг, извршни директор “Вингаса”, једне од највећих дистрибутивних фирми у Немачкој.

         Он сматра, како је пренела руска државна агенција Итар-Тас, да ће и даље постојати потешкоће са транспортом руског гаса преко Украјине.

          - То је стални проблем и конфликт може да настане у било ком тренутку. У случају  Украји- не, не постоји поузданост, као у другим транзитним земљама - оценио је Кениг.

          Извршни директор “Вингаса” је убеђен да енергетску безбедност Европе могу да осигурају само гасоводи “Северни ток” и “Јужни ток”. “Због тога појачавамо напоре, како би за две године гас кренуо по северној, а најкасније 2015. године и по јужној маршрути”, нагласио је Кениг.

      И ДВЕ МИЛИЈАРДЕ И ПОЛИТИЧКА ПОДРШКА

        (март 2011.)

          НОВИ партнер "Гаспрома" и италијанске компаније Ени у пројекту "Јужни ток" биће немачка компанија "Винтершал", о чему је потписан меморандум, пише московски дневник Комерсант.

          Лист наводи да су мемо- рандум о намерама јуче у Москви потписали Алексеј Милер шеф "Гаспрома" и шеф компаније БАСФ, у чијем саста- ву је "Винтершал", Јурген Хамбрехт. У складу са доку- ментом, "Винтершал" ће добити 15 одсто у пројекту, на рачун Енија, а "Гаспром" ће сачувати својих 50 одсто, чак и при уласку нових компанија.

          Дневник наводи да се инвестиције немачке компаније процењују на две милијарде евра, али наводи оцене аналитичара да је за "Гаспром" важнија политичка подршка Немачке за тај пројекат.

Аналитичар Валериј Нестеров из Тројке дијалог рекао је Комерсанту да повећање броја партнера у пројекту повећава шансе за бољи однос ЕУ према пројекту.

          Шеф групе за анализе на сектору гаса у источној Европи Михаил Корчемкин наводи да је "Гаспрому" политички важно да изгради гасовод, а да подршка још једне европске компаније представља корак ка реализацији пројекта.

          У исто време, додао је он, немачки партнери улазе у пројекат рачунајући на ниже цене при даљим испорукама гаса. “Искуство показује да за потписивање протокола о намерама "Гаспром" даје повластице вредне стотине милиона долара”, тврди Корчемкин.

          Он је оценио да се Ени и ЕДФ неће противити уласку "Винтершала" и није искључио да би до коначног инвестиционог решења неко могао да изађе из пројекта.

      УЛАЗИ И „РУРГАС”

        (април 2011.)

          ПОСЛЕ немачке компаније “Винтершал”, кћерке групације БАСФ, о учешћу у пројекту изградње гасовода “Јужни ток” размишља и немачки “Е.ОН Рургас”, изјавило је за Агенцију информација у сектору гаса (АГИ) више добро обавештених извора.

          Прошле седмице је руски гасни концерн “Гаспром” издао саопштење о сусрету предсе- дника Управе тог концерна Алексеја Милера и председника управе компаније Е.ОН Јоханеса Тајсена, на којем су размотрене перспективе развоја европског гасног тржишта, пренела је агенција Интерфакс.

           - Учесници сусрета су се сложили да ће потребе за испорукама руског гаса у Европу у будућности само расти - указала је прес служба “Гаспрома”.

          Е.ОН је, уз “Винтершал”, најстарији инострани акционар гасовода “Северни ток”, чија ће прва линија бити пуштена у рад крајем ове године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари