ПУТИН: Догађаји у Украјини више личе на погром него на револуцију

ЗАЈЕДНО СА ПРЕДСЕДНИКОМ ЈЕРМЕНИЈЕ ПОСЕТИО И РУСКУ АВИО-БАЗУ КОД ЈЕРЕВАНА

Серж Саргсјан

  • У Украјини се ради о покушају опозиције да пољуља актуелну легитимну власт у земљи... То су, по свему судећи, унапред припремљене акције и то акције које су, по мојим сазнањима, биле припремане за украјинску председничку предизборну кампању, дакле - за пролеће 2015. године - оценио је Путин
  • Било би контрапродуктивно хипотетички говорити шта бисмо чинили уколико би дошло до рата због Карабаха - нагласио је руски лидер одговарајући на једно од новинарских питања

         РУСКИ лидер боравио је данас у важној посети Јерменији, за време које је посетио и авио-базу своје земље код Јеревана, али се са једнаком пажњом очекивало шта ће да каже и о развоју ситуације у Украјини.

         С разлогом јер је Путин - након разговора са својим јерменским колегом Сержом Саргсјаном – оценио да догађаји у Украјини више личе на погром, него на револуцију.

         Истовремено је указао да је оно што се сада догађа у Кијеву и неким другим украјинским градовима заправо било планирано за предстојеће председничке изборе у Украјини 2015. године.

         „Догађаји у Украјини заиста више подсећају на погром него на револуцију“.

         „По мом мишљењу, све што се тамо дешава нема директну везу са сарадњом Украјине са Европском унијом. То је украјински унутрашњеполитички процес, покушај опозиције да пољуља актуелну легитимну власт у земљи... Актуелни догађаји само говоре да су то, по свему судећи, унапред припремљене акције и то акције које су, по мојим сазнањима, биле припремане за украјинску председничку предизборну кампању, дакле - за пролеће 2015. године“ - рекао је Путин.

         Руски председник је поновио свој познати став да ће се Русија према сваком избору народа Украјине -  какав год био -односити са уважавањем.

         „Још једном потврђујем: ми ћемо прихватити били који избор украјинског народа“ - истакао је руски лидер.

         Па закључио: „Полазимо од тога да ће се ситуација на Украјини нормализовати“.

         Иначе, говорећи на заседању трећег руско-јерменског међурегионалног форума у Гјумрију под девизом „Русија. Јерменија. Царинска унија“, Путин је истакао да намера Јеревана да приступи интеграционим структурама Русије, Белорусије и Казахстана отвара широке могућности за развој сарадње две земље.

         „Управо смо о томе кратко разговарали – док смо путовали са аеродрома – Серж Азатович (председник Јерменије Серж Саргсјан) и ја. Шта још може да се каже: јерменски стручњаци, експерти и економисти једноставно су - баш како треба -израчунали све користи и плусеве, све могуће преференције од  тесног заједничког рада“ - истакао је Путин.

         „Истакао је да кретање према евроазијском интеграционом пројекту представља суверени избор јерменског народа. Разуме се, Русија ће учинити све да подржи овај правац сарадње који је инициран са јерменске стране“ - истакао је председник Русије.

         „Јерменију видимо као пуноправног учесника у евроазијским интеграцијама. У току су консултације са Евроазијском економском комисијом, предстоји усаглашавање великог пакета правних, административних и других питања. И даље ћемо са своје стране помагати јерменским пријатељима да процес приступања тече максимално ефикасно.  Уверен сам да ће приступање Јерменије Евроазијском интеграционом пројекту озбиљно ојачати њен економски потенцијал, допринети побољшању њене инвестиционе климе и директних пословних контаката“ - истакао је Путин. 

         По завршетку форума, новинари су шефа руске државе питали, поред осталог, и о „могућим решењима у случају да дође до рата због Нагорно Карабаха“.

         „Било би контрапродуктивно хипотетички говорити шта бисмо чинили уколико би дошло до рата због Карабаха“ - нагласио је Путин.

         У Јеревану је данас откривен споменик пријатељства јерменског и руског народа – Заједнички крст.

         Исти споменик су председници Русије и Јерменије отворили у Москви још 1997. године. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари