Влада широм отворила врата „подручју посебне намене Јужни ток“

САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА ПРИРОДНИХ РЕСУРСА, РУДАРСТВА

И ПРОСТОРНОГ ПЛАНИРАЊА

Милан Бачевић

        ВЛАДА Србије на седници одржаној у четвртак  13. децембра 2012. године донела је Уредбу о утврђивању просторног плана подручја посебне намене транснационалног гасовода „Јужни ток“. Учинила је то на предлог Министарства  природних ресурса, рударства и просторног планирања.

       Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања је преко Републичке агенције за просторно планирање, која је у надлежности овог Министарства, организовало и искоординисало рад  свих  релевантних чинилаца и субјеката и у најкраћем року урадило Просторни план подручја посебне намене „Јужни ток“.  Професионални приступ у изради овог, капиталног документа за Републику Србију, огледа се у избору обрађивача - Института за архитектуру и урбанизам Србије и ЈП „Завод за урбанизам Војводине“.

       Министарство је преко Републичке агенције за просторно планирање искоординисало рад ове две значајне институције, што је резултирало усвајањем Уредбе.

       Наведена Уредба представља основ за предузимање даљих корака у циљу доношења Закона о утврђивању јавног интереса за експропријацију непокретности ради изградње транснационалног гасовода „Јужни ток“.

       „Изградњом гасовода наша земља поред стабилног  енергетског система, добија могућност даље дистрибуције овог енергента ка Републици Српској и Хрватској.

       Србија изградњом гасовода постаје регионална енергетска сила и на тај начин јача свој политички и геостратешки значај“, истакао је министар природних ресурса, рударства и просторног планирања проф. др Милан Бачевић.

       По речима проф. др Бачевића, имајући у виду значај овог пројекта, Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања и у наредном периоду ће активно учествовати у свим фазама на његовој реализацији. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари