У Ростовској области почела градња гасовода Јужни ток

ОРИЈЕНТАЦИОНА ВРЕДНОСТ ЈУЖНОГ ТОКА ЈЕ 15,5 МИЛИЈАРДИ ЕВРА, А ПРОЈЕКТОВАНИ КАПАЦИТЕТ 63 МИЛИЈАРДЕ КУБНИХ МЕТАРА

  • Може се рећи да је изградња већ почела у Чертковском рејону области – тренутно се довозе опрема и цеви, почиње дислоцирање градитеља – објавио је начелник департмана за управљање пројектима Газпрома Леонид Чугунов

         РУСКА Ростовска област – преко чије територије ће прећи 646 километара тог магистралног гасовода – већ је почела градњу Јужног тока.

         Како је саопштио начелник департамента за управљање пројектима Газпрома, Леонид Чугунов, инвестиција у ростовски део гасовода износи 13 милијарди рубаља. Сам гасовод ће ићи од севера на југ области.

         „Може се рећи да је изградња већ почела у Чертковском рејону области – тренутно се довозе опрема и цеви, почиње дислоцирање градитеља” - истакао је Чугунов.

         У обалсти су већ обављене пројектно-истраживачки радови и чишћење трасе од експлозивних предмета заосталих из Другог светског рата, а одређен је и први подизвођач за изградњу површине за чување материјално-техничких ресурса у рејону компресорске станице Шахтинска.

         У автусту треба да стигне позитиван извештај државне експертизе, да се потпишу уговори са преосталим власницима земље, да се одреде подизвођачи за изградњу линијског дела гасовода, па да се у септембру добије од Министарства економског развоја дозвола за изградњу и да већ крајем септембра или почетком октобра започне изградња и монтажа и линијског дела гасовода.

         Први део, дужине 200 км планира, треба да се повеже са постојећим гасоводом и уведе у експлоатацију у децембру 2014. године.

         Како је саопштено у влади Ростовске области, у региону је планирана изградња линијског дела гасно-транспортног система дужине 646 км, од којих је 393 км на западном делу гасовода и 253 км на источном. Траса ће проћи преко 16 рејона области. Осим тога планира се изградња две компресорске станице – Шахтинска, капацитета 125 МW и Саљска, капацитета 64 МW.

         Пројект Јужни ток реализује се због диверсификације маршрута испорука природног гаса европским потрошачима. Оријентациона вредност Јужног тока износиће 15,5 милијарди евра. Пројектовани капацитет је 63 милијарде кубних метара са четири линије. Предаја у експлоатацију гасовода планирана је за децембар 2017. године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари