ПУТИН: Турска дефинитивно отворила врата „Јужном току“

NABUCCO ИЗГУБИО ТРКУ СА РУСКИМ ПРОЈЕКТОМ И СВЕО СЕ НА NABUCCO WEST

          ВЛАДА Турске и дефинитивно је дала дозволу Русији да у њеној посебној економској зони у Црном мору изводи све пројектоване радове у оквиру пројекта Јужни ток.

         Ово је саопштио шеф руске државе Владимир Путин говорећи на Економском форуму у Санкт Петербургу. А учесницима форума у „северној престоници“ он је предочио резултат разговора са турским премијером Реџепом Ердоганом у мексичком Лос Кабосу, у оквиру самита Г-20.

         Акцонари Јужног тока ће, како је саопштено, 27. јуна у Цириху размотрити редослед потеза у реализацији пројекта.

         Руски гасно-нафтни гигант Гаспром већ је објавио да планира да убрза реализацију пројекта Јужни ток паралелним полагањем два крака гасовода истовремено.

         Победа Гаспрома у „рату“ за јужноевропску гасоводну трасу постала је очигледна након што су акционари NABUCCO одлучили да дупло смање капацитет и дужину гасовода што је овај пројекат са глобалног свело на локални ниво. Он сада носи нови назив - NABUCCO West. Зато и речи које је Владимир Путин упутио Реџепу Таипу Ердогану на самиту у Мексику, „Хвала Богу што немамо ни један једини проблем. Ми пажљиво посматрамо сваки новонастали проблем и решавамо га брзо. Наши односи се развијају енергично и офанзивно“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари