ПУТИН: Сједињене Државе ће и даље чинити све што могу да осујете градњу Јужног тока

РУСКИ ЛИДЕР У БЕЧУ ОЦЕНИО ДА СЕ АМЕРИКАНЦИ ПОНАШАЈУ КАО КОНКУРЕНТИ ЈЕР ЖЕЛЕ ДА СВОЈ ГАС ИЗ ШКРИЉАЦА ПРОДАЈУ У ЕУ

Владимир Путин и Хајнц Фишер

  • Сусревши се са представницима аустријских пословних кругова, Владимир Путин апеловао да се градња гасовода Јужни ток не политизује, оценивши да је то општеевропски пројекат који је повољан и за Русију у за Европску унију

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе ће учинити све што могу да осујете реализацију пројекта Јужни ток - нагласио је Владимир Путин на заједдничкој конференцији за медије са аустријским председником Хајнцом Фишером.

         „САД су конкуренти. То је нормална ситуација. Чине све што могу да онемогуће тај пројекат. Раде исто, као и пре много деценија. У томе нема ништа необично. По среди је обична конкурентска борба. У тој борби се користе и политичка средства“ - подвукао је руски председник.

         Објаснио је шта је имао у виду под „као и пре много деценија“, подсетивши да су САД и 1962. године биле против тога да Аустрија буде купац совјетског гаса у оквиру познатог пројекта „Гас у замену за цеви“.

         Додао је да Американци сада намеравају да свој гас добијен из шкриљаца продају у Европи и подвукао: тај гас не може бити јефтинији од руског гаса за Европу.

         Путин је - сусревши се нешто касније са представницима аустријских пословних кругова - апеловао да се градња гасовода Јужни ток не политизује, оценивши да је то пројекат који је повољан и за Русију у за Европску унију.

         „Скрећем пажњу и на чињеницу да су акционари и учесници у пројекту и италијанске, и немачке, и француске фирме. То значи - закључио је руски лидер - да је сам пројекат општеевропски. Зато и не треба ништа политизовати. Пројекат је потребан и Русији и нашим партнерима у Европи“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари