Плевнелијев затражио да се Јужни ток не гради док га Брисел не одобри

БУГАРСКИ ПРЕДСЕДНИК РЕАГОВАО НА ВЕСТИ ДА ЋЕ ГАЗПРОМ СОФИЈИ ПОМОЋИ ГРАДЊУ ГАСОВОДА СА МИЛИЈАРДУ ЕВРА КРЕДИТА

  • Непоштовање европског законодавства може да доведе до тога да Бугарској буду уведене санкције, које ће оптеретити сваког бугарског грађанина, наведено је у саопштењу Росена Плевнелијева

         ПРЕДСЕДНИК Бугарске Росен Плевнелијев позвао је данас на обуставу свих активности везаних за гасовод Јужни ток у тој земљи, док се тај пројекат не усклади с европским законодавством, јавила је агенција БТА.

         Бугарски председник је реаговао на извештаје медија према којима се Бугарски енергетски холдинг спрема да потпише уговор са руским „Газпромом” о зајму од око милијарду евра за финансирање бугарског учешћа у пројекту Јужни ток, саопштио је прес секретаријат Плевнелијева.

         Бугарски председник је навео да је запањен и огорчен због тога што влада и даље спроводи активности у вези с тим пројектом, упркос обећању премијера Пламена Орешарског јавно датог 8. јуна, да ће изградња гасовода привремено бити обустављена.

         Плевнелијев је подсетио да је Европска комисија 2. јуна саопштила да ће против Бугарске покренути процедуру због кршења правила којима се уређује европско унутрашње тржиште и конкуренција.

         Непоштовање европског законодавства може да доведе до тога да Бугарској буду уведене санкције, које ће оптеретити сваког бугарског грађанина, наведено је у саопштењу.

         Плевнелијев је подсетио да он подржава изградњу гасовода Јужни ток у Бугарској, али само уз строго поштовање закона ЕУ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари