ПЕСКОВ: Гасовод сличан Јужном току могуће је ако га ЕУ жели

ЧИЖОВ: ШАНСЕ ЗА НАСТАВАК РАДА НА ПРОЈЕКТУ ЈУЖНИ ТОК ЈОШ ПОСТОЈЕ

Дмитриј Песков

         РУСИЈА је спремна да спроведе пројекат гасовода испод Црног мора сличан Јужном току ако Европска комисија буде показала интересовање, рекао је данас портпарол руског председника Дмитриј Песков.

         Песков је рекао да Русија разговара о таквим пројектима с партнерима, али да све зависи о тога „колико је предвидиво и конструктивно понашење Европске комисије“, пренела је руска новинска агенција ТАСС.

         „Русија намерава да то уради ако постоји интересовање. Ово је руска страна потврдила у више прилика“, рекао је Песков.

         Песков је рекао да је директор Гаспрома Алексеј Милер недавно боравио у Италији где је потписан меморандум о пројекту испод Црног мора за „достављање гаса Грчкој и Италији“.

         Портпарол председника Владимира Путина је рекао да тренутно „нема пројеката... сличног Јужом току“, пошто се од тог гасовода одустало због става Европске комисије.

         Песков је додао да је Гаспром показао интересовање за такав пројекат.

         Руски амбасадор при ЕУ Владимир Чижов изјавио је раније овог месеца да шансе за наставак пројекта изградње гасовода Јужни ток и даље постоје. Он је рекао да у ЕУ постоје различите снаге које се различито односе према пројекту Јужни ток од чије изградње је Русија одустала у децембру 2014. пошто се Европска унија противила да исто правно лице буде и власник гасовода и дистрибутер гаса.

         Руски лист „Известија“ у јануару је пренео да су преговори између Гаспрома, руских и бугарских власти о Јужном току обновљени одмах пошто је Москва отказала изградњу Турског тока због погоршања односа с Анкаром када су руски војни авион на граници са Сиријом обориле турске снаге.

         Званична Москва је оповргла те наводе, док је Европска комисија поновила да Јужни ток може бити изграђен само ако се уговори потписани с руском компанијом Гаспром преиспитају.

         Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари