Осам чланица ЕУ и потпредседник ЕК у уторак „спасавају” Јужни ток

САД ПОЧИЊУ ДА ТВРДЕ ДА „НЕРЕШЕНА ПРАВНА ПИТАЊА ВЕЗАНА ЗА ЈУЖНИ ТОК НИСУ НЕПРЕМОСТИВА”

  • На маргини заседања министара за енергетику европске двадесетосморице темељито ће размотрити да ли је и како могуће пројекат гасовода усагласити с прописима ЕУ и Европске енергетске заједнице о слободи конкуренције на европском енергетском тржишту

        ОСАМ чланица Европске уније које су укључене у пројекат гасовода Јужни ток и потпредседник Европске комисије Марош Шефћовић ће у уторак у Бриселу размотрити да ли је могуће изградити Јужни ток, што је потврдио председник ЕК Жан-Клод Јункер, који је нагласио да нерешена правна питања везана за Јужни ток нису непремостива.

        То је агенцији Бета пренела Ана Каиса Итконен, представница за штампу европског комесара за енергетику Мигела Аријаса Кањетеа, а европски извори су агенцији Бета рекли да ће Србија, која није чланица ЕУ, али је укључена у Јужни ток, бити непосредно упозната с расправом и закључцима овог састанка.

        Јункер је, рекавши да ЕУ не жели да одбаци Јужни ток, реаговао на саопштење руског председника Владимира Путина да је ЕУ поставила препреке за изградњу Јужног тока и да је Русија, уместо преко Бугарске, постигла споразум с Турском да такав гасовод великог капациета за снабдевање Јужне Европе гради испод Црног мора до великог гасног чворишта на турско-грчкој граници.

        Осам чланица ЕУ, које су потписале споразуме с Русијом о учешћу у изградњи Јужног тока, и потпредседник ЕК Шефћовић, задужен за Енергетску унију ЕУ, у уторак ће на маргини заседања министара за енергетику европске двадесетосморице темељито размотрити да ли је и како могуће пројекат овог гасовода усагласити с прописима ЕУ и Европске енергетске заједнице о слободи конкуренције на европском енергетском тржишту.

        Јункер је после сусрета с бугарским премијером Бојком Борисовом оценио да је Русија обуставом изградње Јужног тока „уценила Бугарску”, док је Путин био мишљења да ЕУ Бугарској, која би од промета гаса имала годишњу добит од 400 милиона евра, није дозволила да поступи на суверена држава.

        Председник ЕК је нагласио да се Јужни ток може изградити уз поштовање прописа ЕУ и подвукао да ће Унија „предузети све нужне кораке за побољшање наших односа с Русијом, али то не зависи само од воље ЕУ, Европске комисије - јер да би се играо танго потребно је двоје”.

        „Лопта је у дворишту Москве”, додао је Јункер, док је Борисов изразио наду да ће „за све те техничке појединости моћи да се нађе решење”.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари