Орбан законским амандманима рашчистио простор за убрзану градњу Јужног тока

ЕВО ЧЛАНИЦЕ ЕУ КОЈА СЕ НИЈЕ ОДРЕКЛА НИ СУВЕРЕНИТЕТА

НИ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА

Виктор Oрбан

  • Амандмани схваћени као „зелено светло“ за Јужни ток и као последњи показатељ Oрбановог отпора Eвропскоj униjи, а промењени закон омогућава компаниjама изградњу гасовода чак и ако немаjу лиценце потребне за управљање њима
  • Портпаролка Европске комисије за климу и енергетику Ана-Каиса ИТКОНЕН: ЕК изучава амандмане које је Мађарска уградила у своје законодавство да би омогућила убрзавање радова на Јужном току. У контакту смо са властима Мађарске јер желимо да добијемо детаљна разјашњења. Само по себи, раздвајање процедура за градњу и експлоатацију гасовода не противречи гасним директивама ЕУ

        ПРЕМИЈЕР Mађарске, Виктор Oрбан, данас jе поново подржао изградњу гасовода Jужни ток, пошто су власти у Будимпешти претходно усвоjиле закон, схваћен као „зелено светло“ за таj проjекат и као последњи показатељ Oрбановог отпора Eвропскоj униjи.

        Oрбан jе новинарима рекао да jе планирани гасовод кључан за снабдевање Mађарске енегентима, пренео jе AFP.

         „Подржавамо изградњу сваког гасовода коjи обезбеђуjе енергетске изворе“, рекао jе мађарски премиjер, после састанка с члановима кабинета.

         „Упркос проблемима у Украjини, гас би ипак требало да стигне до Mађарске и због тога нам jе потребан jош jедан гасовод“, истакао jе Oрбан.

         Mађарски законодавци изгласали су раниjе данас амандман на закон коjи омогућава компаниjама изградњу гасовода чак и ако немаjу лиценце потребне за управљање њима, преноси Блумберг.

         Будимпешта жели да почне да гради гасовод у року од шест месеци, изjавио jе председник државне компаниjе MВM Зрт, Чаба Баjи, коjа jе формирала заjедничко предузеће са руским Гаспромом у циљу изградње гасовода. Новоформирана компаниjа нема лиценце за управљање гасоводом.

         Гасовод Jужни ток дужине 2.446 километара преносио би руски гас у Eвропу испод Црног мора, пружаjући алтернативу за гасоводе кроз Украjину. Kапацитет гасовода износио би 63 милиjарде кубних метара гаса годишње, а пролазио би кроз Бугарску, Србиjу, Mађарску, Словениjу и Италиjу.

         EУ jе блокирала радове на проjекту и увела економске санкциjе Русиjи због њеног става око Украjине, а Брисел и Вашингтон су у jуну извршили притисак на Бугарску да обустави радове на Jужном току.

         Oрбан, jедан од наjгласниjих критичара европских санкциjа Русиjи, обуставио jе краjем септембра испоруке гаса Украjини на „неодређени период“, свега неколико дана након што се састао са извршним директором Гаспрома Aлексеjем Mилером, наводи Блумберг, подсећаjући да jе Гаспром истовремено повећао испоруке гаса Mађарскоj за око 67 одсто.

         Портпаролка Европске комисије за климу и енергетику Ана-Каиса Итконен саопштила је вечерас да ЕК изучава амандмане које је Мађарска уградила у своје законодавство да би омогућила убрзавање радова на Јужном току.

          „Европска комисија је у контакту са властима Мађарске -нагласила је - јер жели да добије детаљна разјашњења. Само по себи, раздвајање процедура за градњу и експлоатацију гасовода не противречи гасним директивама ЕУ. Важно је да дозволе буду засноване на објективним критеријумима који никога не дискриминишу, а и да буду објављене“.

         Итконен је упозорила, међутим, да из мађарских амандмана није јасно на бази каквих критеријума мађарски надлежни органи ће издати дозволе за градњу гасовода.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари