ОМV: Јужни ток би могао да буде изузет из захтева ЕУ

ДИРЕКТОР АУСТРИЈСКОГ ПАРТНЕРА ГАЗПРОМА ГЕРХАРД РОЈС УВЕРЕН

ДА ПРЕГОВОРЕ О ЈУЖНОМ ТОКУ ТРЕБА УБРЗАТИ, А НЕ ЗАМРЗАВАТИ

Герхард Ројс

        ПРОЈЕКАТ гасовода Јужни ток могао би да буде изузет од захтева Европске уније за транспорт гасоводима, рекао је директор аустријске компаније ОМV, Герхард Ројс.

        Он је у интервјуу пословном дневнику Виртшафтс блат, уочи сутрашње посете руског председника Владимира Путина Аустрији, истакао да се подразумева да све мора да буде у складу са европским правом, али да у неким областима могу да се направе изузеци.

        Шеф ОМV-а сматра да би ЕУ заједно са Газпромом требало да размотри могућности давања таквог специјалног режима, пренео је ИТАР-ТАСС.

        Ројс је такође нагласио да преговоре о пројекту Јужни ток треба убрзати, а не замрзавати.

        Вероватно је нереално да би Европа могла у потпуности да се ослободи зависности од испорука енергије из Русије, рекао је Ројс.

        Он је подсетио да трећину аустријске потрошње гаса покрива увоз из Русије и додао да Европа на руско тржиште извози аутомобиле и машине.

        „Из те економске интеграције не би требало да се прави политички фудбал, јер се наша привреда и просперитет заснивају на томе“, рекао је Ројс.

        Ако добијамо велики обим гаса из одређеног региона, додао је, онда морамо инвеститорима дати могућност да изграде трасу за транспорт гаса.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари