МИЛЕР ОБЕЋАО ПУТИНУ: Јужни ток на време, градићемо и гасовод Јамал-Европа-2

ПРЕДСЕДНИК УПРАВЕ ГАСПРОМА РЕФЕРИСАО ШЕФУ ДРЖАВЕ

О ШИРЕЊУ МРЕЖЕ ЗА ТРАНСПОРТ ПРИРОДНОГ ГАСА

Путин и Алексеј Милер

  • Јужни ток смо - у складу са Вашим налогом - почели да градимо децембра прошле године. И, нема никакве сумње да ће први од четири цевовода бити готов децембра 2015. и да ће наш гас за Европску Унију стићи на територију Бугарске
  • Сва четири биће готова до децембра 2017.  и тада ће капацитет Јужног тока достићи 63 милијарде кубних метара гаса

        ПРЕДСЕДНИК управе Гаспрома Алексеј Милер информисао је Владимира Путина о току реализације пројеката Северни ток и Јужни ток.

       Шеф руске државе је наложио Милеру да се Гаспром врати пројекту гасовода Јамал-Европа-2. Са краком према Калињиградској области, територији РФ која нема копнену границу са остатком државе.

       Сам разговор Путин-Милер текао је овако:

       ПУТИН: Већ сте ме обавештавали о плановима за обједињавање нашег европског система за транспорт гаса са мрежом коју градимо на истоку земље.  Данас вас молим да ми кажете како напредује ширење наших експортних могућности.

       Већ смо фактички завршили Северни ток. Знам да са британским партнерима прорађујете питање изградње још једног цевовода којим би гас текао у Велику Британију. У вези са овим, молим вас да не заборавите на крак према Калињинграду.

       Због Северног и Јужног тока фактички смо били одустали од гасовода Јамал-Европа-2. На Јужном току смо практично већ почели радове који се захуктавају. Ипак вас молим да се вратимо пројекту Јамал-Европа-2. Знам да ви на том пројекту радите са партнерима и да је то питање поузданијег снабдевања гасом Пољске, Словачке и Мађарске.

       Колико разумем, после изградње Северног тока, тај гасовод не може бити проста копија гасовода Јамал-Европа-1. Зато је моје питање: За коју варијанту ширења наших могућности у том правцу се опредељујете и о чему сте се договорили са партнерима?

       МИЛЕР: Што се тиче наших мегапројеката Северни ток и Јужни ток, указујем на то да је Северни ток изграђен строго по плану. У октобру прошле године тај гасовод је достигао пројектовани капацитет од 55 милијарди кубних метара гаса.

       Јужни ток смо - у складу са Вашим налогом - почели да градимо децембра прошле године. И, нема никакве сумње да ће први од четири цевовода бити готов децембра 2015. и да ће наш гас за Европску Унију стићи на територију Бугарске. Сва четири цевовода биће готова до децембра 2017.  и тада ће капацитет Јужног тока достићи 63 милијарде кубних метара гаса.

       Као што сте и сами приметили, остаје питање поузданости и стабилности наших испорука гаса Централној Европи, поготово њеном источном делу, то јест Пољској, Словачкој и Мађарској. По Вашем налогу, разрадили смо варијанту изградње гасовода са територије Белорусије, схватајући да је данас транзит преко територије Белорусије - гасоводом Јамал-Европа-1 - за нас економски најисплативији.

       Тај гасовод из Белорусије могао би да буде уведен у експлоатацију након завршетка радова на Јужном току. А што се тиче рокова, то би могла да буде 2018. или 2019. година.       

       ПУТИН: Значи, реализација тог пројекта ће уклонити разлоге за забринутост наших пољских пријатеља и повећати сигурност снабдевања гасом Мађарске и Словачке…

       МИЛЕР: Да, Владимире Владимировичу, снабдевање ће бити сигурније. Биће то стопроцентна сигурност јер ћемо Пољску снабдевати фактички из свог, гаспромовског гасовода на самој граници. Биће то фактички нетранзитна варијанта. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари