МИЛЕР: Аустрија се вратила у Јужни ток

SOUTH STREAM ЗАКЉУЧИО УГОВОР О ИЗГРАДЊИ ДРУГЕ ЛИНИЈЕ

МОРСКОГ ДЕЛА ГАСОВОДА СА ШВАЈЦАРСКОМ КОМПАНИЈОМ ALSEAS

Алексеј Милер

        ГАЗПРОМ је потписао меморандум о изградњи дела Јужног тока у Аустрији, саопштио је његов председник Алексеј Милер.

        Аустрија је овим потезом потврдила да је одлучила да се врати у пројекат Јужни ток. Та земља је првобитно подржала одлуку да учествује у пројекту и 2010. Године и OMV је са Газпромом потписао основни споразум о сарадњи.

        Међутим, OMV се затим прикључио алтернативном пројекту Набуко, који предвиђа испоруке гаса из земаља Заједнице Независних Држава у Аустрију и Немачку.

        Након замрзавања тог пројекта, Газпром се, према речима заменика председника руске компаније Александра Медведева, вратио разматрању учешћа Аустрије у пројекту Јужни ток, с тим да крајња тачка тог гасовода и даље остаје Италија.

        Компанија OMV је више од 40 године главни партнер Газпрома у Аустрији. Прошле године је Газпром посредством OMV-а испоручио 5,23 милијарди кубних метара гаса.

        Компанија Саут стрим транспорт (South Stream) је данас закључила уговоре о изградњи друге линије морског дела гасовода Јужни ток са швајцарском компанијом Alseas о радовима на постављању гасовода у морским дубинама и са италијанском фирмом Saipem за пружање услуга у току изградње.

        Како је саопштио Гаспром, у складу са уговором, Alseas треба по морском дну да постави безмало 900 километара цеви.

        Saipem ће, при постављању друге линије гасовода, пружати инжињерско-техничке и услуге управљања складишним терминалима за чување цеви и спајања морског дела гасовода са гасоводом на обали, пренео је ИТАР-ТАСС.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари