МЕДВЕДЕВ: Споразуми о Јужном току старији су од законодавства ЕУ

РУСКИ ПРЕМИЈЕР ПОСЛЕ СУСРЕТА СА АЛЕНКОМ БРАТУШЕК ОБЈАВИО

ДА ЋЕ ГАСОВОД БИТИ ЗАВРШЕН У ПРЕДВИЂЕНОМ РОКУ

  • Из угла међународног права, сви акти ЕУ су део националног законодавства, а међувладини споразуми РФ са земљама из састава ЕУ о Јужном току заснивају се на међународном праву које је у таквим случајевима изнад националног законодавства. Па ипак, да не бисмо улазили у клинч, спремни смо на консултације и узимање у обзир и интереса ЕУ при реализацији одлука о Јужном току - објавио је Дмитриј Медведев

        РУСИЈА је добила писмо од Европске комисије у којем се указујер на „неопходност преиспитивања споразума закључених са транзитним земљама укљученим у градњу гасовода Јужни ток“.

        Председник владе РФ Дмитриј Медведев изјавио је тим поводом да је Москва „спремна за дијалог са ЕУ“.

        Међувладини споразуми које је Русија досад закључила ради реализације пројекта Јужни ток по међународном праву имају превагу над законодавством ЕУ, али је Русија ипак спремна на дијалог и проналажење обострано прихватљивих решења - рекао је Медведев на конференцији за медије после сусрета са прекијерком Словеније Аленком Братушек.

        У писму које је из Брисела стигло руском Министарству енергетике тврди се да споразуми које Русија има са Аустријом, Бугарском, Мађарском, Грчком, Словенијом, Хрватском и Србијом „крше законодавство ЕУ“ и да Европска комисија тражи њихово преиспитивање.

        Медведев је своју и руску позицију додатно изоштрио овако: „Из угла међународног права, сви акти ЕУ су део националног законодавства, а међувладини споразуми РФ са земљама из састава ЕУ о Јужном току заснивају се на међународном праву које је у таквим случајевима изнад националног законодавства. Па ипак, да не бисмо улазили у клинч, спремни смо на консултације и узимање у обзир и интереса ЕУ при реализацији одлука о Јужном току“.

        Руски премијер је указао да „свако национално законодавство мора доносити корист“, па оценио да то није случај са Трећим енергетским пакетом ЕУ. У  тај пакет су - истакао је Медведев - уграђене добре намере, али он само прави проблеме.

        Независно од свега, закључио је Медведев, Европа ће гасоводом Јужни ток почети да добија „плаво гориво“ у утврђеним роковима.

        Братушек је, са своје стране, рекла да је за Словенију Јужни ток веома важан пројекат вредан милијарду евра. Додала је да се Љубљана са Мађарском и Бугарском већ договорила да поводом Јужног тока утврде „заједничку позицију“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари