ЛАВРОВ: Време је да се у битку за Јужни ток активније укључе учеснице пројекта из ЕУ

ОБЈАВИО У БУГАРСКОЈ ДА ЈЕ РУСИЈА СПРЕМНА ЗА КОНСТРУКТИВАН ДИЈАЛОГ О ГАСОВОДУ СА СВИМ ЗАИНТЕРЕСОВАНИМ СТРАНАМА

Сергеј Лавров

        РУСИЈА је спремна за конструктивни дијалог поводом Јужног тока са свим заинтересованим странама - изјавио је Сергеј Лавров у интервјуу бугарском листу „Фокус“.

        Шеф руске дипломатије истовремено је нагласио да ће са тим гасоводом бити на добитку сви: и Бугарска, и европски потрошачи гаса, и Русија.

         „Ми знамо да - указао је Лавров бугарском листу - Европска комисија има своје виђење градње и даљег функционисања Јужног тока у светлу трећег енергетског пакета ЕУ. Ми, међутим, полазимо од тога да су за судбину целог пројекта најважнији међубладини споразуми закључени између Русије и земаља учесница у пројекту. Поготово што сматрамо да се законодавство ЕУ не може примењивати ретроактивно и онемогућавати реализацију раније постигнутих споразума“.

        Руски министар је подвукао да ће његова земља доследно и упорно радити на реализацији пројекта Јужног тока, упозоривши да Европа, коју не назвао „нашим заједничким континентом“, не сме да буде талац ничијих кратковидих идеологизованих приступа.

        Закључујући, Лавров је „Фокусу“ рекао:

         „Убеђени смо да активнију улогу у дијалогу Русије и Европске комисије треба да играју земље чланице ЕУ које су укључене у пројекат, полазећи од значаја пројекта за њихове националне економије и за повећање њихове енергетске безбедности. Имам, наравно, у виду и Бугарску“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари