КУРЦ: Аустрија има интерес да Јужни ток буде изграђен

ГАСОВОД ВАЖНА ТЕМА ПУТИНОВИХ РАЗГОВОРА У БЕЧУ, ГАЗПРОМ И ОМV ПОТПИСУЈУ СПОРАЗУМ О SOUTH STREAM AUSTRIA

Себастијан Курц

  • Најмање пет земаља је заинтересовано да се изгради нови магистрални гасовод - нагласио је аустријски министар за европске и међународне послове
  • Аустријски део гасовода треба да буде пропусне моћи 32 милијарде кубних метара гаса годишње. Његова крајња тачка је град Баумгартен, а пуним капацитетом ће профункционисати до јануара 2018. године

         АУСТРИЈА је заинтересована да пројекат гасовода Јужни ток буде реализован - изјавио је министар европских и међународних послова те земље Себастијан Курц.

         „Нама није потребно само што више испоручилаца природног гаса, него  и више цевовода и маршрута којима гас стиже у Европу. Зато Јужни ток подржавају и Аустрија и многе земље Европе“ - рекао је аустријски министар и на нагласио да најмање пет земаља има интерес да се изгради тај магистрални гасовод.

         Јужни ток ће бити тема разговора које ће Владимир Путин имати 24. јуна у Бечу. Чак је планирано да у време боравка председника Русије буде потписан и споразум акционара у заједничкој компанији South Stream Austria.

         Према речима Путиновог помоћника за спољну политику, Јурија Ушакова, тај документ ће решити „широки спектар питања повезаних са деловањем заједничке компаније, определити структуру њене управе и права и обавезе партнера и утврдити принципе финансирања и поделе добити“.

         Исти документ ће - додао је Ушаков - даље развити све оно што је већ у тексту меморандума о градњи Јужног тока на територији Аустрије.

         А меморандум је - да подсетимо - предвидео градњу аустријског дела гасовода пропусне моћи 32 милијарде кубних метара гаса годишње. Његова крајња тачка треба да буде град Баумгартен, а записано је да ће пуним капацитетом профункционисати до јануара 2018. године.

         Акционари South Stream Austria су Газпром и аустријски OMV - на паритетној основи. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари